'Температура 39 у дитини Комаровський / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, instagram.com/doctor_komarovskiy

Навіть найспокійніші і впевнені батьки починають панікувати, коли у дитини температура 39°. Через емоції мами і тата можуть наробити багато помилок, користуюся неправильними і застарілими методами лікування. Відомий український лікар-педіатр Євген Комаровський розповів, як збити температуру у дитини в домашніх умовах. Ці знання знадобляться кожній дитині, адже грип, ангіна, ротавірус і навіть коронавірус у дитини можуть проявитися в будь-який день.

Яку температуру потрібно збивати у дитини, а яку - ні

На питання "при якій температурі потрібно давати ліки дитині" немає однозначної відповіді - в першу чергу орієнтуйтеся на самопочуття малюка.

Якщо при температурі 38° дитина виглядає бадьорою, багато грається і не втрачає апетит, то краще залишити її в спокої і просто створити правильні умови в кімнаті - висока вологість і прохолода.

А якщо при показаннях 37,5° дитина не встає з ліжка, відмовляється від їжі і скаржиться на сильну слабкість - то краще дати їй жарознижуючий засіб. Особливо якщо в спальні сухо і жарко. Також варто дати таблетки, якщо висока температура супроводжується блювотою або проносом, тобто втратою рідини, а також якщо у дитини утруднене дихання.

Що робити, якщо у дитини температура

Євген Комаровський назвав два лікарські засоби, чим збити температуру у дитини - це парацетамол та ібупрофен. Дітям ці ліки можна давати у формі сиропів або суспензій. Ніякі інші ліки давати самостійно не потрібно!

У приміщенні з хворою дитиною доктор радить витримувати температуру повітря + 18° і вологість 55-70%. Вкрай важливо багато і рясно поїти дитину, особливо якщо є блювота або пронос. Якщо у малюка рожева шкіра, його рекомендується роздягнути, але щоб він не скаржився на холод, а якщо бліда - одягнути тепліше.

Також педіатр розповів, що не можна робити при температурі у дитини:

  • Давати будь-які ліки крім парацетамолу та ібупрофену без призначення лікаря. Самолікуванням ви можете зробити тільки гірше.
  • Застосовувати "народні методи" лікування. Розтирати дитину оцтом і спиртом, ставити гірчичники і банки, дихати над картоплею і парити ноги - всі ці методи Комаровський радить забути назавжди.
  • Змушувати лежати, якщо дитина не хоче. Якщо дитині з температурою хочеться рухатися і грати - дозвольте їй це. Не варто силою укладати їй в ліжко і доводити до істерик - це лише сильніше підвищить температуру.
  • Насильно годувати. Якщо дитина з температурою не хоче їсти - залиште її в спокої.
  • Охолоджувати дитину - прикладати холодне, опускати в холодну воду, вкривати мокрим простирадлом. Комаровський радить не охолоджувати дитину, якщо це не прописано лікарем.

Важливо пам'ятати, що при будь-якій підвищеній температурі у дитини обов'язково варто звернутися до терапевта і здати аналізи, адже такий симптом може бути сигналом серйозної хвороби.

Скільки днів може триматися температура у дитини Комаровський / фото ua.depositphotos.com

Коли викликати швидку при температурі у дитини

Якщо мова про немовлят віком до 6 місяців, то дзвонити на номер 103 варто вже при показниках 37,7-37,8°. Батькам дітей дошкільного віку рекомендується дзвонити в швидку, якщо температура 38° у дитини не збивається після прийому ліків. Температура 39° у дитини і вище є приводом для виклику невідкладної допомоги в будь-якому віці.

Орієнтуватися варто не тільки на показання на градуснику, але і на загальне самопочуття. Якщо температура підвищилася несильно, але дитина скаржиться на утруднене дихання і болі в грудях, то варто звернутися в швидку.

Чи треба збивати температуру у сплячої дитини - Комаровський

Якщо у дитини піднялася температура і вона заснла, то будити малюка не обов'язково, якщо температура не піднімається вище 38° і в кімнаті прохолодно і волого. Якщо ж ці умови не дотримуються, то лікар радить розбудити малюка і дати йому ліки і воду, адже під час сну організм зневоднюється. Інакше дитина може заснути з температурою 38,2°, а прокинутися з температурою 40°.

Не збивається температура у дитини - що робити

Якщо навіть після прийому ібупрофену або парацетамолу температура не впала - можливо в кімнаті занадто жарко або малюк мало п'є. Прохолода і рясне пиття значно підвищують ефективність ліків. Тому в першу чергу провітріть приміщення і дайте води хворому.

Якщо ж навіть після всіх зусиль температура не падає - варто звернутися до лікаря-педіатра.

Вас також можуть зацікавити новини: