Якщо "тягне" на шкідливу їжу, то це через недосипання / pixabay.com

Вчені пов’язують такий ефект до того, як мозок людей сприймає винагороду у вигляді їжі.

Попередні дослідження виявили, що нестача сну може призвести до появи лишнього в області талії. При цьому дослідники допустили, що порушення сну можуть вплинути на гормональний баланс і призвести до змін у тому, як люди почуваються, коли вони ситі чи голодні, пише The Guardian.

Читайте такожВчені стверджують, що сон є найкращим рецептом від негативних емоцій і затьмареного розуму

Відео дня

Однак, останнє дослідження виявило, що гормони можуть грати не таку вже й велику роль у феномені. А за всім, вірогідно, стоїть процес взаємодії між різними частинами мозку, які відповідають за процес винагород і регуляції.

«Наші дані наблизили нас до розуміння механізму, який стоїть за тим, як невиспані люди по-іншому починають оцінювати їжу», - сказав співавтор дослідження професор Ян Пітерс з Університету Кельна.

Разом з колегами він провів експеримент, в якому взяли участь 32 здорових чоловіка віком від 19 до 33 років. Кожному з них на вечерю давали пасту з яловичиною, яблуко і полуничний йогурт. Після цього учасники йшли додому. Одні з них спали з пристроями, які відстежували їхній сон, а інші ж не спали цілу ніч взагалі і грали в ігри.

Вранці обидві групи учасників поверталися і однаково були голодними. Вчені міряли рівень вмісту цукру в їхній крові, а також перевіряли рівень гормонів, які відповідають за стрес і апетит. Після цього чоловікам пропонували розглянути 24 зразка різних невеликих закусок, таких як шоколадні батончики, 24 неїстівні предмети, приміром капелюхи чи чашки. При цьому їм пропонували оцінити, скільки вони б заплатили за такі речі у проміжку від 0 до 3 євро.

Читайте такожНадлишок сну збільшує ризик смерті – дослідження

Під сканером МРТ їх також попросили відповісти на питання, що з наданих предметів вони б хотіли купити, а що ні. Це дозволило вчених простежити за тим, які ділянки мозку при оцінці яких предметів більше стимулюються. Через тиждень експеримент повторили. Тільки учасники змінили свої ролі: ті, хто спав, тепер цілу ніч грали в ігри, і навпаки. Результати показали, що учасники не залежно від наявності сну були однакового голодні вранці. Їхній гормональний баланс і рівень цукру був майже однаковий. Але ті, хто не спав, були більше готові платити за закуски, ніж ті, хто виспався.