Ілюстрація / REUTERS

Всесвітня організація охорони здоров’я пропонує змінити статус канабісу через велику кількість доказів того, що його можна ефективно використовувати для лікування низки проблем зі здоров’ям.

Таким чином, позиція організації радикально змінилася. Адже впродовж 60 років її експерти наполягали, що канабіс не можна використовувати як ліки. Але тепер Експертний комітет з питань наркотичної залежності запропонував усунути смоли канабісу й інші продукти з марихуани зі Списку IV у Єдиній конвенції ООН про наркотичні засоби, пише Newsweek.

Читайте такожМедики знайшли несподіваний зв'язок між курінням марихуани і якістю сперми

Відео дня

«Канабіс і його смоли включені в Список І й Список IV Єдиної конвенції про наркотичні засоби від 1961 року. Субстанції, включені до обох цих списків, особливо придатні до зловживань і мають негативний вплив, при цьому не вирізняються терапевтичним застосуванням. Інші субстанції, які включені до Списків І і IV – це аналоги фентанілу, героїн й інші опіоїди, які вважаються особливо небезпечними. Вживання цих речовин пов’язане зі значною загрозою смерті, в той час як застосування канабісу не пов’язане з таким ризиком», - йдеться у звіті Комітету.

«З огляду на представлені докази, Комітет вважає, що рослини коноплі й смола канабісу не викликають такого ж шкідливого ефекту, як і інші речовини зі Списку IV», - зауважено в документі.

Видання пояснює, Список IV – найжорсткіша категорія, описана в Конвенції ООН. Це означає, що наукове дослідження речовин, занесених до неї, підлягає жорсткому обмеженню.

«Препарати з канабісу продемонстрували терапевтичний потенціал для лікування болю й інших медичних станів, таких як епілепсія і спастичність, пов’язана з розсіяним склерозом. Зважаючи на це, канабіс і його смолу варто перенести на рівень контролю, який попередить шкоду від його використання і водночас не буде бар’єром для досліджень, розробки й для доступу до препаратів на їхній основі для медичних цілей», - зазначено у звіті Комітету ООН.

Читайте такожВ аптеках Уругваю відпускатимуть марихуану всім бажаючим

Разом з тим, відомство радить залишити легкий наркотик в Списку І Конвенції ООН від 1961 року, оскільки зловживання марихуаною все ж викликає проблеми зі здоров’ям. Також Комітет дав рекомендації щодо психоактивних речовин у коноплі, відомих як дронабінол і тетрагідроканабінол. Експерти радять усунути їх з Конвенції про психотропні речовини ООН від 1971 року і внести до Списку І Єдиної конвенції про наркотичні засоби. Більше того, продукти, зроблені з екстракту під назвою канабідіол, які містять не більше 0,2% тетрагідроканабінолу, повинні бути усунуті з міжнародних конвенції контролю наркотиків. Оскільки канабідіол «не призводить до звикання».

За словами експерта неурядової організації FAAAT Майкла Кравіца, рішення Комісії ВООЗ – це довгоочікуваний крок, який виправляє «жахливу несправедливість».