Причиною смертності мільйонів людей стає нездорове харчування / фото zen.yandex.ru

Кожна п'ята людина у світі помирає через проблеми зі здоров'ям, спричинені неправильним харчуванням.

Такими є результати дослідження, опублікованого на сайті медичного журналу The Lancet, яке охоплює період з 1990 до 2017 років. Воно звертає увагу на те, що люди в усьому світі споживають забагато шкідливої їжі та не приділяють належної уваги здоровому харчуванню. І Україна - у першій десятці країн із найвищим ризиком смертності від нездорового харчування, передає DW.

За даними дослідження, неправильна дієта викликає більше смертей у світі, ніж будь-який інший фактор ризику включно з палінням. Найпоширенішими причинами смертей, пов'язаними з неправильним харчуванням, є серцево-судинні захворювання. Він них помирають близько 11 мільйонів людей щороку. А зайва вага часто або викликає ці хвороби, або погіршує їх перебіг. 

Відео дня

Читайте такожДієтолог пояснив українцям, коли потрібно влаштовувати голодування

Результати дослідження;

- у всьому світі солодкі напої споживають у 10 разів більше, ніж рекомендовано;

- у середньому люди у світі споживають на 86% більше солі, ніж вважається безпечним;

- глобальне споживання червоного м'яса є на 18% вищим за рекомендовану норму;

-  корисна їжа, така як цільні злаки, фрукти, горіхи та насіння, не займають належного місця у раціоні людей;

-  економічна нерівність є вагомим фактором, адже бідним людям важко дотримуватися рекомендованого принципу "П'ять разів на день" у споживанні фруктів та овочів.

За словами директора Інституту показників та оцінки здоров'я Вашингтонського університету та автора дослідження Крістофера Мюррея, отримані результати підтверджують популярну протягом останніх років гіпотезу: неправильне харчування є причиною більшої кількості смертей у світі, ніж будь-який інший фактор ризику.

"За нашими оцінками, надмірне споживання натрію (солі) та недостатнє споживання здорової їжі є основними факторами ризику", - зазначає науковець.

На якому місці опинилася Україна

Узбекистан очолює рейтинг країн із найвищим ризиком смертності, пов'язаної з неправильним харчуванням. Інші лідери списку - Афганістан, Маршаллові острови та Папуа-Нова Гвінея.

Україна також є серед країн із високим ризиком смертності від неправильного харчування і посідає восьму позицію після Туркменістану та Азербайджану. Ізраїль є останнім у списку - ризик смерті від нездорового харчування у цій країні у десять разів менший, ніж в Узбекистані. Великобританія посідає 23 місце, Сполучені Штати - 43, Індія - 118, а Китай - 140 у списку зі 195 країн.

Нагадаємо, американські дослідники вивчили раніше недостатньо досліджені особливості впливу їжі на організм. Виявилося, надлишок солодощі та жирів можуть призвести навіть до смерті.