Розробка штучної матки також не стоїть на місці / фото newsru.co.il

Можливо, вже в цьому столітті, до 2050 року, з'являться штучні матки, що виношують ембріони краще за жінок. Тоді представницям прекрасної статі не треба буде перейматися щодо гормональних змін, коливань у вазі й післяпологової депресії.

Як пише Medical Futurist, штучні матки й інкубатори зможуть полегшити життя парам із безпліддям або допомогти вижити недоношеній дитині. Це стане поворотним моментом в історії людства.

Як зазначають вчені, перший крок до цього — розвиток трансплантології. Вже більше десятка дітей у декількох країнах, серед яких США, Швеція і Сербія, народилися у матерів з донорською маткою, отриманою від найближчих родичок.

Відео дня

А в кінці 2018 року вдало завершилася вагітність жінки, якій пересадили матку померлого донора.

Читайте такожНайменше у світі немовля виписали з лікарні (відео)

Розробка штучної матки також не стоїть на місці: навесні 2017 року дослідники продемонстрували пристрій для доношування ембріонів ягнят — прозору пластикову ємність, наповнену живильною рідиною. У ній протягом чотирьох тижнів підтримувалося життя восьми зародків. За попередніми оцінками, експерименти зі штучною маткою й ембріонами тварин триватимуть ще два роки, після чого пристрій випробують на недоношених людських зародках.

У разі успішних експериментів штучні матки допоможуть виходити багатьох недоношених немовлят. Але не тільки. Наприклад, безплідні або одностатеві пари отримають можливість завести дітей, не вдаючись до послуг сурогатних матерів. До такого методу появи дитини на світ можуть вдатися і деякі жінки, які не можуть завагітніти.

А у найбільш оптимістичному варіанті розвитку технології штучна матка стане інструментом для постійного моніторингу здоров'я зародка, змінюючи налаштування системи у випадку ризиків.

Але ще слід з'ясувати, чи діти будуть зі штучної матки відрізнятися від звичайних з фізичної та інтелектуальної точки зору.