Газована вода може призвести до раку / фото pixabay

Масштабне дослідження за участю понад 450 тисяч осіб показало, що люди, що вживають дві склянки газованої води і більше щодня, мають вищий ризик передчасної смерті від різних захворювань у порівнянні з тими, хто дозволяє собі стакан напою рідше, ніж раз на місяць.

Повідомляється, що дані були зібрані серед представників десяти країн Європи протягом 19 років, передає RG.

Читайте такожСкладено перелік найбільш шкідливих продуктів

Відео дня

На першому етапі дослідження у людей не було зафіксовано раку, діабету, серцево-судинних захворювань.

"Наші дані свідчать про те, що високий рівень цукру в крові, викликаний в тому числі визначеними напоями, може викликати запалення кишечника, змінивши кишкову мікробіоту і підвищивши сприйнятливість до кишкових інфекцій. Звідси і висока сприйнятливість до хвороб травлення", - зазначила доцент кафедри медицини Університету Еморі в Атланті доктор Шарон Хореш Бергквіст.

Як передає CNN, інша робота вчених, яка охопила понад сто тисяч жителів Франції, показала, що вживання лише одного маленького стаканчика солодкого напою в день (приблизно третина звичайної банки з газованою водою) в цілому збільшує ризик появи раку до 18%, і до 22% підвищує ризик розвитку раку молочної залози.

Любителям солодких напоїв порадили пити воду з додаванням шматочків фруктів - апельсина, лимона, полуниці або кавуна.

Раніше вчені з Німеччини з'ясували, що вживання всього двох газованих напоїв у день, які містять цукор, може збільшити ризик пацієнта з розсіяним склерозом зіткнутися з важкою інвалідністю в 5 разів.