Мозок може стомитися від інтенсивних фізичних навантажень / фото pixabay.com

Дослідження, проведені на атлетах, показали, що після інтенсивних фізичних тренувань мозок спортсменів також демонструє ознаки виснаження.

Стаття про це опублікована в журналі Current Biology, передає Naked Science.

Робота продемонструвала очевидний зв'язок між розумовими та фізичними зусиллями: і те, й інше вимагає когнітивного контролю діяльності. «Вам необхідно контролювати автоматичний процес, який змушує вас зупинятися при болях у м'язах або суглобах», — пояснює один з учених.

Відео дня

Читайте такожЦі п'ять захворювань передаються у родині за жіночою лінією

Для дослідження вчені відібрали 37 спортсменів, які виступають у силових видах спорту. Середній вік піддослідних становив 35 років. Учасників експерименту поділили на дві групи. Спортсмени з першої проходили наступний цикл: 2 тижні тренувань з нормальною для кожного випробуваного інтенсивністю, тиждень тренувань зі зменшеною інтенсивністю, 3 тижні тренувань з підвищеною на 40% інтенсивністю і знову тиждень «розвантажувальних тренувань». Друга група виступала як контрольна: спортсмени проходили аналогічний цикл, але на третьому етапі у них були тренування не з підвищеною, а з нормальною інтенсивністю.

Дослідники контролювали фізичну працездатність під час вправ на велосипеді в розвантажувальній фазі. Також за допомогою анкет кожні два дні оцінювалася суб'єктивна оцінка втоми спортсменів. Також було проведено поведінкове тестування і функціональна магнітно-резонансна томографія головного мозку.

Фізичне перевантаження на третьому етапі циклу змусило спортсменів почуватися стомленими. У стандартних поведінкових тестах атлети з першої групи поводилися більш імпульсивно, віддаючи перевагу швидшій нагороді перед більшою, але відкладеною. ФМРТ, в свою чергу, показала, що у «перевантажених» спортсменів погіршувалася активація латеральної префронтальної кори головного мозку — ділянці, яка залучена до планування складної когнітивної поведінки та прийняття рішень.

Раніше вчені з'ясували, з якого віку починається старіння. В середньому це 50-55 років.