Коли мінеральна вода небезпечна для здоров'я / pixabay.com

Мінеральні води - джерело корисних для здоров'я мікроелементів і рекомендуються до вживання при низці захворювань. Проте вживання таких напоїв не завжди приносить користь, а в деяких випадках може стати причиною розвитку різних захворювань.

Дієтолог Олена Соломатіна розповіла "Вечірній Москві", кому і в яких випадках не рекомендується пити мінеральну воду.

Звичайну столову мінеральну воду можна вживати в необмежених кількостях всім без винятку. Вона корисна всім.

Відео дня

"Її можна застосовувати у необмеженій кількості — 1,5–2 літри на добу. З нею можна заварювати чай, каву і навіть готувати їжу. Та й вода зі слабкою мінералізацією і з невеликим вмістом солі корисна для організму", — зауважила лікар.

Що ж стосується води, в якій концентрація солей вища, — це вже рідина, що підходить не кожному, оскільки її застосовують виключно в лікувальних цілях.

Лікувальну мінеральну воду, як правило, застосовують при захворюваннях кишечника, подагрі, проблемах із підшлунковою залозою, печінки, цукровому діабеті та захворюваннях сечових шляхів.

Також потрібно враховувати зміст pH. У нейтральній мінералці рівень рН дорівнює 7 молям на літр. Показники, які перевищують цю цифру, свідчать про те, що вода має лужну природу. Соломатіна пояснила, що лужні води вживають при підвищеній кислотності.

Читайте такожЕксперти пояснили, чим небезпечний холодець

Вона призначається при гастритах, виразках, захворюваннях, які пов'язані з утворенням сечових солей. Такі напої містять гідрокарбонат, тому мають специфічний присмак соди. Напій змінює кислотно-лужний баланс у лужний бік.

Мінеральні води з магнієм можна пити для поліпшення абсорбції кальцію в організмі.

Магній допомагає прискорити мінералізацію кісткової тканини, суглобів. Вона знижує тиск, знижує нервозність, її призначають при нервових зривах та стресах.

При цьому води різні за температурою відповідно чинять різний вплив. Теплі напої сприяють розширенню жовчовивідних шляхів, кращому проходженню і перетравленню їжі. А ось холодні води знімають спазми в шлунку, прискорюють обмінні процеси, позбавляють від запорів, допомагають при дієтах різної складності.

Коли лікувальна вода небезпечна для здоров'я

Дієтолог не рекомендує пити лікувальні види мінералки просто так, лише тому, що вам захотілося, наприклад, «почистити кишечник».

"Всі ці напої слід приймати після консультації з лікарем або в тих випадках, коли вам призначили. Інакше бездумне вживання води з великим вмістом кальцію може спровокувати утворення каменів у нирках", — попередила Соломатіна.

При надмірному вживанні лікувальної води можна отримати ускладнення і перевищення вмісту кальцію в крові.

"У цьому випадку порушується процес згортання крові, вона прискорюється, що загрожує утворенням тромбів, і, як наслідок, виникають інсульти та інфаркти. Кальцій також може відкладатися на стулках серця, що надалі призведе до аритмії", — наголосила Соломатіна.

Раніше лікар-дієтолог Олена Соломатіна розповіла про шкоду плавленого сиру.