При хімічних опіках вражається шкіра

Опіки шкірних покривів у сучасному світі є частою різновидом травм як у побуті, так і на виробництві, досягаючи 5 -- 12% від усіх відомих пошкоджень.

Причини хімічних опіків

Хімічні опіки виникають внаслідок ураження речовинами, здатними швидко викликати некроз тканин в результаті взаємодії пошкоджуючих агентів з речовинами, що входять до складу клітин. Серед хімічних опікових речовин виділяють концентровані кислоти (азотна, сірчана, соляна, оцтова та інші), луги (їдкий натрій, калій, каустична сода, негашене вапно, аміак), солі важких металів, фосфор і деякі отруйні речовини (типу іприту). Зоохімічні опіки зустрічаються вкрай рідко і, як правило, в жарких країнах при контакті з медузою, жабою–ага. Отримання хімічних опіків, як правило, є наслідком недотримання правил безпеки, передбачених для роботи з зазначеними реактивами, а також результатом побутових нещасних випадків і травм в умовах виробництва.

Відео дня

Ступені хімічних опіків

При опіках найчастіше уражається шкіра обличчя, кисті рук, стравохід і шлунок. 

Тяжкість ураження шкіри і слизових оболонок при хімічному опіку залежить від концентрації речовини і тривалості її дії на тканини. Всього заведено виділяти 4 ступені тяжкості опіку хімічними речовинами:

4 ступінь. Ураження зачіпає всі тканини, включаючи шкірний покрив, м'язи та сухожилля.

3 ступінь. Ураженню піддаються ті шари шкірного покриву, які розташовані поблизу жирової підшкірної тканини. Характерні особливості, властиві опіку ступеня, полягають у появі пухирів з рідиною мутнуватого відтінку або з домішкою крові. В області ураження порушується чутливість, тобто, потерпілий не відчуває болю в рамках нього.

2 ступінь. У цьому випадку ураження зачіпає, крім верхнього шару шкірного покриву, ще і більш глибокі його шари. Характеризується опік даної ступеня проявами у вигляді набряклості і почервоніння, крім того, з'являються також заповнені рідиною прозорого кольору бульбашки.

1 ступінь. Ураженню піддається тільки верхній шар шкірного покриву. У числі основних проявів, які супроводжують даного виду опіку, виділяють незначний у вираженості набряк і почервоніння шкіри. Крім цього також в області легких уражень виникають хворобливі відчуття.

Хімічний опік шкіри на кисті руки

Перша допомога при хімічних опіках

При наданні допомоги необхідно негайно видалити обривки одягу, просочені хімічною речовиною, а його залишки на тілі нейтралізувати. Шкіру рясно промивають струменем проточної води протягом 10 — 15 хвилин. Якщо допомога надається з деяким запізненням, тривалість промивання слід збільшити до 30 — 40 хвилин. Позбуватися  хімічної речовини за допомогою серветок чи ватних тампонів, змочених водою, неприпустимо! При посиленні печії після проведеного промивання ураженої ділянки слід знову його промити протягом 5 — 10 хвилин. Ефективність першої допомоги оцінюють за зникненням характерного запаху хімічної речовини або по зміні кольору лакмусового паперу. Як нейтралізатори застосовують: при опіках їдкими лугами — 2–відсотковий розчин оцтової або лимонної кислоти, кислотами — 5 — 10–процентний розчин харчової соди (2,5 склянки води + 1 чайна ложка соди) або мильної води, ціанисті сполуки — розчин перманганату калію, фтористим воднем — сульфат магнію у великій кількості. На завершення на область хімічного ураження накладається вільна пов'язка з сухої чистої тканини або з бинта. При опіках фосфором спочатку необхідно загасити полум'я, потім пінцетом видалити його частинки і обробити 5–процентним розчином мідного купоросу. Мазі застосовувати не слід через імовірність фіксації і всмоктування фосфору. Потерпілому слід прийняти знеболювальний засіб і негайно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою. Нерідко виникає необхідність госпіталізації в хірургічне або опікове відділення, а при явищах загального отруєння — у відділення токсикології.

Хімічний опік ока

Хімічний опік очей

Хімічний опік ока завжди вважається важкою ситуацією з точки зору лікування в офтальмології. Все залежить від ступеня ураження, від агента, від глибини проникнення. Такий опік може іноді призвести не просто до послаблення зору, а навіть до повної його втрати.

Хімічний опік ока кислотою найбільш «легкий» в лікуванні у порівнянні з іншими видами агентів.

Хімічний опік очей лугом складний в лікуванні тим, що викликає гідроліз самої структури білка, що руйнує клітини і може швидко призвести до вологого некрозу. Це може торкнутися внутрішньоочної рідини і значно підвищити внутрішньоочний тиск.

Після потрапляння хімічної речовини в око насамперед необхідно негайно, протягом декількох секунд почати промивання очей водою. На виробництві мають бути передбачені спеціальні пристрої для промивання очей. Якщо нещасний випадок стався будинку, почніть промивати око негайно і підготуйтеся до транспортування постраждалого в найближчу поліклініку, очну лікарню або травматологічний пункт.

Зручний спосіб для промивання очей в домашніх умовах полягає в наступному. Пацієнт тримає голову над раковиною оком догори, а допомагаючий йому ллє холодну водопровідну воду зі склянки чи кружки. Важливо, щоб повіки при промиванні акуратно підтримували у відкритому стані. Це робиться з метою повного вимивання шкідливої речовини з кон'юнктивальної порожнини, оскільки в склепіннях кон'юнктиви воно може затриматися. Для розкриття повік зручно скористатися сухою носовою хусткою або рушником, оскільки вологі повіки вислизають з пальців. Продовжуйте рясно промивати уражене око протягом приблизно 20 хвилин.

Потрібно терміново звертатися до фахівця, краще викликати Швидку допомогу!