REUTERS

У ЗМІ з'явилася новина, що в Італії знайшли ефективні ліки проти коронавірусу COVID-19. Повідомляється про позитивний результат лікування чотирьох "важких" пацієнтів з коронавірусною інфекцією препаратом проти ревматоїдного артриту "Тоцилизумаб" (Tocilizumab).

"Тоцилизумаб" – це препарат, а речовину, що діє, торгова назва препарату – "Актемра". І ці ліки зовсім не нові, як пишуть деякі джерела, а на ринку вже понад 15 років, і виробляє його компанія Hoffmann-La Rochе", – пояснив "Обозревателю" лікар Віктор Литвиненко.

Читайте такожВчені з'ясували, яка група крові найбільш вразлива для коронавірусу

Відео дня

Як відомо, "Актемра" належить до групи імунодепресантів, що застосовуються в лікуванні ревматичних захворювань суглобів. Згідно з результатами досліджень, ця речовина здатна гальмувати опосередковані сигнали деяких рецепторів, блокуючи прозапальні цитокіни.

Примітно, що препарат не можна застосовувати на тлі активних інфекційних хвороб, у поєднанні з інгібіторами ФНОа, при підтвердженій гіперчутливості до компонентів "Тоцилизумабу".

"Що стосується позитивного ефекту від застосування "Актемра" (Tocilizumab) у разі коронавірусної інфекції – я вважаю, що це більше індивідуальний випадок. Не думаю, що в Китаї випустили б таку можливість випробувати його та активно використовувати в лікуванні, якби він насправді був настільки ефективний. Особливо враховуючи, що це ліки не дорогі й доступні", - підсумував експерт.

Препарату немає в офіційних рекомендаціях авторитетних джерел. До того ж, він має дуже багато побічних реакцій і взагалі лікування ним переноситься важко, тому бігти в аптеку і купувати "Тоцилизумаб" не варто, пише "Здоров'я 24".

"Тоцилизумаб" в Україні зареєстрований під торговою назвою "Актемра". Вартість за ампули 10 мл – приблизно 200 гривень.