REUTERS

Вважалося, що вірус міг опинитися в Бразилії під час проведення Чемпіонату світу з футболу в 2014 році, повідомляє російська служба Бі-Бі-Сі.

Дослідники провели аналіз генетичного коду зразків вірусу, взятих у людей з різних частин країни. Вони дійшли висновку, що вірус вже був у Бразилії наприкінці 2013 року. Проте виявити його вдалося лише за два роки.

Читайте такожВірус Зіка зумовлює розвиток менінгоенцефаліту

Відео дня

Вірус Зіка швидко поширюється країнами Латинської Америки. Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила його загрозою планетарного масштабу. Вірус й досі погано вивчений, і медики не знають точно, які захворювання він може викликати у людей.

Вважається, що з вірусом Зіка пов'язане зростання числа новонароджених з мікроцефалією - зменшеним мозком. У Бразилії народилися кілька тисяч дітей з цим діагнозом. При цьому вакцини досі немає.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, окремі випадки лихоманки Зіка зафіксовані у всіх частинах світу. У ВООЗ не виключають, що надалі масштаб епідемії зросте ще сильніше. У зв'язку з цим організація має намір прискорити вивчення вірусу.