Малярийный комар / Фото: liveinternet.ru

Вакцина від малярії отримала назву RTS,S. Останні дослідження показали, що триразове введення вакцини не забезпечує тривалий захист від хвороби. Через п'ять років після вакцинації діти, яких щепили RTS,S, захворювали з більш високою частотою, ніж ті, які не отримували експериментальну вакцину. Дітей з контрольної групи теж прищеплювали, але не від малярії, а від сказу. Всього за маленькими пацієнтами, які брали участь в експерименті, спостерігали протягом семи років, повідомляє Медпортал.

Читайте такожЗ 2000 року смертність від малярії впала на 60%Утім, багато експертів не вважають отримані результати негативними. Вони пояснюють, що на підставі проведених експериментів можна зрозуміти, коли вакцина починає втрачати свої захисні властивості і завчасно потурбуватися про профілактику.

Філіп Бейон (Philip Bejon) і його колеги, які проводили дослідження, відзначають, що поки що неясно, для дітей якого віку малярія становить більш серйозну небезпеку - для тих, кому виповнилося сім або для тих, кому лише 2-3 роки.

Відео дня

Читайте такожУ Кенії випробувана нова вакцина проти маляріїМожливо, збільшити термін захисної дії вакцини допомогла б чотириразова вакцинація. Проте варто відзначити, що провести такий цикл буде набагато складніше, ніж курс вакцинації з трьох щеплень – є ймовірність, що батьки просто не захочуть вести дітей на додаткове щеплення.

Нагадаємо, що в даний час вакцин, що захищають від малярії, не існує. Як профілактику зараження використовують репеленти і протимоскітні сітки, а також ряд лікарських препаратів.