REUTERS

Як показує статистика, у тривожних людей шанс померти від серцево-судинних захворювань на 48% вищий, ніж у решти, повідомляє Medical News Today.

Читайте такожДепресія підвищує ризик серцево-судинних захворювань у жінок - вчені

Вчені з Норвегії вирішили додатково дослідити взаємозв'язок між тривогою з приводу здоров'я і власне здоров'ям. Науковою роботою займалася Лін Іден Берг (Line Iden Berge) та її колеги з лікарні Helse Bergen. Вони виявили, що люди, які сильно турбуються про своє здоров'я (найбільш виражена форма цього занепокоєння називається іпохондрією), насправді ризикують набагато більше, ніж це стверджувалося раніше. З урахуванням інших факторів впливу у іпохондриків шанс розвитку ішемічної хвороби серця та інших захворювань серцево-судинної системи був вищим на 73%.

Відео дня

Читайте такожСтрес у чоловіка приводить до збільшення ваги у жінки - дослідження

Для своєї роботи співробітники лікарні використовували дані дослідження, яке проводив Університету Бергена (University of Bergen) разом з федеральним і регіональними департаментами охорони здоров'я. Це дослідження тривало 12 років, і в ньому брали участь понад 7 тисяч людей, народжених в 1953-1957 роках. Перші дані збиралися в 1997-1999 роках: респонденти відповідали на запитання про своє здоров'я, спосіб життя та освіту, у них брали на аналіз кров, вимірювали тиск, зріст і вагу, а також оцінювали рівень їх тривожності, користуючись індексом іпохондрії Уайтлі. Якщо людина набирав за цією шкалою 90% і вище — передбачалося, що у неї є тривожний розлад.

За всі 12 років у 234 учасника (3,2%) були діагностовані ішемічна хвороба серця або гостра стенокардія. Ті учасники, у яких вчені припустили наявність тривожного розладу, в два рази частіше зверталися до лікаря з приводу цих гострих станів — 6,1% проти 3% у пацієнтів, ніякими розладами психіки не страждали. Навіть з урахуванням інших можливих причин виникнення патологій тривожні пацієнти хворіли на 73% частіше (жінки при цьому трохи частіше, ніж чоловіки).

Читайте такожНайбільш значущі фактори ризику хвороб серця

Тривожні розлади характеризуються постійним неспокоєм, привід для якого відсутній. Люди, які страждають на тривожні розлади, можуть погано спати, у них виникають труднощі з концентрацією уваги, вони часто нервують через речі, які здоровій людині здалися б зовсім того не вартими. Розлад може проявлятися і на фізичному рівні — наприклад, частішає серцебиття. Раніше вже було доведено, що пацієнти з тривожними розладами частіше, ніж інші люди, помирають від хвороб серця. Був виявлений зв'язок, наприклад, між депресією і розвитком коронарної недостатності.