сайт NEWSru.до.іл

Відомий антибіотик доксициклін може запобігти виникненню в мозку негативних думок і страхів — і виявитися корисним у лікуванні та запобіганні посттравматичного стресового розладу (ПТСР), пише Reuters.

За словами вчених, антибіотик блокує певні протеїни навколо нервових клітин — матричні ензими, які потрібні нашому мозку для формування спогадів.

Читайте такожВчені попереджають, що лікування антибіотиками може бути небезпечним для новонароджених немовлят

Відео дня

«Ми знайшли спосіб розробити принципово нову стратегію лікування ПТСР», — цитує видання Домініка Баха, професора Університетського коледжу Лондона і Цюріхського університету, який був одним з керівників дослідницької команди.

«Коли ми говоримо про скорочення спогадів про жах, ми не маємо на увазі стирання спогадів про те, що сталося, — зазначає Бах. — Побоюватися загроз — важлива здатність, котра допомагає нам уникати небезпек. Але переоцінка загрози може викликати колосальні страждання і стрес — тривожні розлади типу ПТСР».

Читайте такожНаслідки війни на Сході будуть позначатися на психічному здоров'ї і через 10 років - експерт

Посттравматичний стресовий розлад викликається гіперактивними спогадами про пережитий страх і включає в себе безліч психологічних симптомів, які розвиваються після якогось травматичної події.

Бах говорить, що він і його команда тепер хочуть продовжити досліджувати потенційний вплив доксицикліну, включаючи феномен під назвою «реконсолідація» — метод лікування людей з ПТСР. У ході реконсолідації можна змінити спогади і асоціації після травматичної події.

Посттравматичний стресовий розлад зазвичай асоціюють з солдатами, що повертаються з бойових дій (у них його вперше почали вивчати). Але крім того, воно часто буває у людей, які пережили насильство, стихійні лиха тощо.