Іспанські вчені виявили, що літні люди, яким часто сняться жахи, мають підвищений ризик розвитку паркінсонізму і одного з видів старечого недоумства, пише The Daily Telegraph.

У дослідженні співробітників неврологічного відділення Лікарняної клініки в Барселоні взяли участь 43 пацієнта старше 60 років з підтвердженим діагнозом розлади швидкої фази сну. Такі розлади проявляються постійними барвистими жахами, мимовільними рухами і зойками уві сні.

З`ясувалося, що протягом 2,5 року з моменту встановлення діагнозу у 30 відсотків учасників розвинулося нейродегенеративне захворювання. У більшості випадків це був паркінсонізм, також спостерігалася деменція з тільцями Леві (другий за частотою різновид старечого недоумства після хвороби Альцгеймера).

Відео дня

Таким чином, зазначені розлади сну (парасомніі) можуть бути ранньою ознакою нейродегенеративних захворювань, вважає дослідна група Алекса Іранці (Alex Iranzo) у звіті, опублікованому в журналі Lancet Neurology.

Ця робота тісно перегукується з нещодавнім дослідженням, проведеним в американській Клініці Мейо, яке показало, що розлад поведінки у фазі швидкого сну може передвіщати розвиток хвороби Паркінсона, деменції з тільцями Леві або полісистемним дегенерації за 50 років до їхнього розвитку.

medportal.ru