Норвезький дослідник Едмонд ХАНСЕН вважає, що Північний Льодовитий океан зможе вже через 10 років повністю очищатися від льоду за один літній сезон.

Як передає РІА «Новости», Е.ХАНСЕН і його колеги з 1990 по 2010 рік вели спостереження за товщиною льоду в протоці Фрама (між Гренландією і Шпіцбергеном) за допомогою занурених на дно ехолокаторів - сонарів. Дані, зібрані вченими, свідчать, що товщина багаторічного льоду поступово падає і наближається до товщини однорічного.

"Найтовщий лід майже зник, і товщина багаторічного льоду наблизилася до товщини, типової для однорічного морського льоду. Ми наближаємося до стану, в якому умови будуть досить сприятливі для того, щоб більша частина арктичного льодового покриву встигала розтанути за одне літо", - говориться в анонсі до виступу Е.ХАНСЕНА на семінарі 19 жовтня, опублікованому на сайті Норвезького полярного інституту.

Відео дня

Зібрані вченими дані свідчать, що з 2005 року товщина багаторічного льоду у протоці Фрама знизилася на 35%. Якщо в 1990-ті роки середня товщина багаторічного льоду наприкінці зими становила 3,4 метра, то в 2005 році вона зменшилась до 2,2 метра. На думку дослідників, це говорить про те, що рівновага в Арктиці зсувається в бік поступового зменшення потужності крижаного покриву.

Досі більшість учених сходилися на тому, що лід зможе зникати в Арктиці влітку до кінця XXI століття. Разом з тим, директор Головної геофізичної обсерваторії імені Воєйкова Володимир КАТЦОВ у вересні 2010 року заявляв, що крига, яка дрейфує в Арктиці, може повністю зникнути в літній період значно раніше - не наприкінці, а вже в другій половині XXI століття.

На початку жовтня німецькі вчені, які повернулися з 16-тижневої експедиції на судні "Поларштерн", заявили, що багаторічна крига в центральній частині Арктики майже зникла, і її місце зайняв "молодий", однорічний лід. Там, де раніше була багаторічна крига великої товщини (від двох до п`яти метрів), тепер переважає тонка однорічна товщиною близько 90 сантиметрів.