Прийнято вважати, що восьмигодинного нічного сну цілком достатньо для нормального фізичного стану організму. Однак, якщо Ви збільшите тривалість нічного відпочинку на годину, то значно знизити чутливість до болючих відчуттів, а також підвищите уважність. За словами фахівців, 10 годин сну є набагато більш ефективним засобом знеболювання, ніж популярний препарат кодеїн.

До такого висновку фахівці прийшли в результаті вивчення 18 здорових людей, які не страждали від болю. Всіх учасників розділили на дві групи: одні з них спали по 8 годин протягом чотирьох ночей, а інші - по 10 годин.

Після експерименту фахівці оцінили ступінь сонливості протягом усього дня за допомогою тесту латентності сну, під час якого фіксується хвилі мозку, рух очей, тонус м`язів і серцебиття. Крім того, фахівці проаналізували чутливість до болю завдяки теплового впливу.

Відео дня

Так, результати показали, що учасники групи, в якій тривалість сну була більша, зуміли на 25% довше тримати палець поблизу теплового джерела порівняно з іншими. Варто відзначити, що даний ефект перекриває і дія 60 міліграмів кодеїну.

Згідно з цим дослідженням, можна судити про те, що підвищена чутливість - це результат брак сну. Саме тому, у пацієнтів з хронічними захворюваннями, а також тим, хто готується до хірургічного втручання, вкрай необхідний повноцінний сон.

gazeta.ua