Британець потрапив в книгу рекордів Гіннеса як людина, яка прожила найтриваліший час з пересадженим серцем. Як повідомляє ІТАР-ТАРС з посиланням на корпорацію Бі-бі-сі, ним став 71-річний Джон Маккаферті.

 
Він побив попередній рекорд - 30 років, 11 місяців і 10 днів, встановлений американцем, який помер в 2009 році. 31 рік тому лікарі, які зробили операцію Маккаферті з пересадки серця , сказали, що жити йому залишилося 5 років.
 
"Я хочу, щоб цей світовий рекорд став джерелом натхнення для тих, хто очікує трансплантацію і тих, кому також пощастило, як і мені, отримати нове серце, - зазначив він. - Моя порада - залишатися завжди оптимістом, дивитися в майбутнє з позитивом, а також дотримуватися порад лікаря".
 
У віці 39 років Маккаферті було поставлено діагноз - дилатаційна кардіоміопатія, яка є однією з найпоширеніших причин серцевої недостатності. 20 жовтня 1982 він отримав нове серце.
 
Як повідомлялося, перша успішна операція з трансплантації серця була проведена в Південній Африці в 1967 році. Тоді пацієнт прожив з новим органом протягом 18 днів.