Ілюстрація / REUTERS

Руйнівного впливу коронавірус нового типу здатний завдавати не тільки на легені людини, але і на її головний мозок.

Читайте такожКитайські вчені заявили, що COVID-19 стане сезонним захворюванням

Про наслідки такого впливу розповів вчений-вірусолог Джеремі Россман з Університету Кента (Великобританія), повідомляє medikforum. Стаття вченого, опублікована в журналі The Conversation, розповідає про те, що коронавірусна інфекція COVID-19 володіє властивістю впливати безпосередньо на нервові тканини і викликати неврологічні симптоми. За словами вченого, ця здатність властива і іншим вірусам – наприклад, грипу, кору, респіраторно-синцитіальним.

Відео дня

Що стосується коронавірусу нового типу, своїм впливом на нейрони він здатний викликати руйнівні для головного мозку наслідки у вигляді небезпечних захворювань і порушень.

«COVID-19 здатний викликати розвиток енцефалітів, інсультів, а також збої в імунній системі, які спонукають її помилково атакувати клітини периферичних нервів, що призводить до м'язової слабкості і паралічу. Менш важкими неврологічними проявами можуть бути головний біль, запаморочення, втрата нюху, галюцинації, судоми», - пояснив вірусолог з Великобританії.

Дослідник додав, що проникнення коронавірусної інфекції в центральну нервову систему відбувається рідко – головним чином, у випадках тяжкої форми хвороби. У той же час симптоми, що свідчать про руйнування і пошкодження клітин мозку можуть зберігатися навіть після того, як людина з коронавірусом одужала.