Ініціативи Блумберга можуть завдати шкоди світовій системі охорони здоров’я / REUTERS

Хоча чимало ініціатив Майкла Блумберга були значними і важливими для світової охорони здоров’я, окремі групи, які отримують кошти від його фондів, роблять небезпечну помилку – вони намагаються прирівняти звичайні і електронні сигарети. Що може завдати величезної шкоди світовій системі охорони здоров’я в глобальних масштабах.

Про це пише впливова бельгійська газета The Brussels Times.

"У всьому світі, у т.ч. завдяки вейпінгу, кількість курців кардинально знизилася - зокрема, серед молоді.  Це дивовижне досягнення. Але воно під загрозою, адже чимало груп, фінансованих зокрема фондами Блумберга, намагаються це досягнення знищити", – констатує The Brussels Times.

Відео дня

Газета нагадала, що глобальна ініціатива Майкла Блумберга щодо боротьби з тютюнопалінням передбачає витрати на рівні близько 1 млрд. доларів.

Але не завжди ці кошти витрачаються прозоро. І в окремих випадках вони можуть навіть підвищити рівень паління – через повернення курців з альтернативних тютюнових виробів (електронних сигарет, тютюнових виробів для електронного нагрівання) до більш небезпечних традиційних сигарет.

Газета наводить кілька скандалів, в які вже потрапляли організації, фінансовані Блумбергом, в різних частинах світу.

"Зокрема, на Філіппінах федеральне розслідування показало, що регулятори охорони здоров'я отримали сотні тисяч доларів від благодійної організації, фінансованої Блумбергом, перед тим як представити законопроект про заборону вейпінгу. Представники Конгресу поскаржилися, що закон був представлений без дебатів, і був поданий після того, як великий грант отримало Управління регулювання харчових товарів і медикаментів країни", – повідомляє The Brussels Times.

Скандал стався і у Мексиці, де під поданим законопроектом щодо суворого обмеження імпорту і продажу вейп-пристроїв, забули прибрати прізвище штатного юриста однієї найбільших глобальних груп контролю над тютюном, що фінансується Bloomberg Philanthropies.

"Досі тривають розслідування щодо впливу іноземних неурядових організацій на сферу контролю над тютюном у Індії. Після того, як внутрішні спецслужби країни висловили занепокоєння щодо впливу таких організацій на державну політику, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді розірвав будь-які державні зв'язки з організаціями, фінансованими Блумбергом", – розповідає The Brussels Times.

В Україні також активно діє низка організацій, спонсорованих Фондом Блумберга, серед яких найбільше виділяється ГО «Життя», що активно співпрацює з народними депутатами та деякими працівниками системи Міністерства охорони здоров’я у формуванні політики й законопроектній роботі.

Видання нагадало, що в багатьох розвинутих країнах (зокрема, в Великій Британії, Новій Зеландії) вейпінг вже став альтернативою традиційним сигаретам і інструментом зниження рівня паління.

Так, за результатами 7-ого звіту Public Health England (PHE) з вейпінгу, понад 50 тис. британських курців щорічно кидають палити у Великій Британії завдяки електронним сигаретам.

І хоча  і британські, і українські вчені визнають, що електронні сигарети та інші альтернативні нікотинові вироби, де відсутній процес горіння, не є повністю безпечними для здоров'я, водночас вони впевнені, що такі товари набагато безпечніші за традиційні сигарети.

Зокрема, представники Асоціації кардіологів України рекомендують розглядати електронні сигарети й системи нагрівання тютюну для зниження рівня куріння та поліпшення громадського здоров'я.

"Основна причина захворювань і передчасних смертей - токсини й канцерогени сигаретного диму, а не нікотин. Тому якщо пацієнт не може кинути палити, слід звернути увагу на товари бездимного нікотину - в т.ч. електронні сигарети і системи нагрівання тютюну", - радить науковий співробітник Інституту кардіології ім. Стражеско, експерт МОЗ України з медичної допомоги при відмові від куріння, доктор медичних наук Олена Кваша.

Дослідження Інституту кардіології ім. Стражеско показало, що перехід із традиційних сигарет на альтернативні нікотинові вироби дозволяють суттєво знизити ризики порушень транспортної функції крові (постачання корисними речовинами та киснем клітин і тканин), пошкодження стінок судин і розвитку холестеринового навантаження.