Коронавірус може сильно нашкодити вагітним жінкам / фото ua.depositphotos.com

Вагітні жінки, які заразилися коронавірусом і потрапили до лікарні, ризикують зіштовхнутися з небезпечними ускладненнями. Зокрема, пологи можуть початися передчасно. Про це свідчать нові дослідження Центру контролю й профілактики захворювань США.

Читайте такожУ Франції вперше дитина заразилася коронавірусом в утробі матеріТакож такі пацієнти більше ризикують навіть втратити вагітність чи народити мертве немовля, - пише New York Times. Тривожні висновки збігаються з деякими попередніми повідомлення ми про те, що вагітні жінки більше інших ризикують захворіти на тяжку форму COVID-19 в разі зараження коронавірусом. Але деякі експерти застерігали, що ці висновки були зроблені на основі спостережень за відносно малою групою пацієнтів. І тому вони не репрезентативні для всіх майбутніх матерів, які заразилися.

Нові дослідження виявили, що у багатьох госпіталізованих вагітних жінок з коронавірусом не було жодних симптомів. Серед тих, в кого вони все ж були, 16-30% був потрібен догляд у відділенні інтенсивної терапії. 6-8,5% під'єднали до апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ). Всього два дослідження стежили за 703 пацієнтками. З них троє померли.

Відео дня

Обидва дослідження американського відомства виявили, що вагітні жінки після зараження коронавірусом частіше зіштовхуються з передчасними пологами, ніж за звичних умов. А деякі з них народжують мертвих немовлят. Раніше інші дослідження теж говорили про загрозу передчасних пологів. У Великій Британії зафіксували зростання кількості випадків народження мертвих немовлят за час пандемії.

Читайте такожСпалах COVID-19 виходить з-під контролю, вакцина не допоможе – ООНВагітність може зробити жінок більш уразливими до зараження і початку тяжкої форми хвороби з кількох причин. Імунна система під час виношування плоду перебуває в пригніченому стані. Так відбувається для того, щоб запобігти агресивної реакції організму на плід. Однак, цей природний механізм робить матір більш уразливою до вірусних інфекцій.

Інша причина в тому, що збільшена під час вагітності матка тисне на легені. А робота серцево-судинної системи матері утруднюється. COVID-19 може також підвищити ризик утворення кров'яних згустків. Крім того, наразі мало відомо про те, як він впливає на плаценту, яка живить плід.

"У нас тепер є дані трьох окремих систем спостереження Центру контролю й профілактики захворювань, які вказують на те, що вагітні жінки можуть бути під підвищеним ризиком початку COVID-19 в тяжкій формі", - сказав член групи реагування на пандемію COVID-19 в Американському коледжі акушерства й гінекології доктор Деніс Джемісон.

Читайте такожAssociated Press про тести на COVID-19: які вони бувають і як працюють?Також деякі експерти наголошують, що потрібно провести додаткові дослідження, щоб з'ясувати напевне, як коронавірус впливає на вагітність. Крім того, вони наголошують, що вагітні жінки повинні бути більш обережними, обов'язково носити маски й дотримуватися соціального дистанціювання. Це допоможе їм мінімізувати ризик зараження. Особливо це стосується тих, у кого є інші хронічні проблеми зі здоров'ям. Дехто навіть закликає обов'язково перевіряти всіх вагітних на коронавірус незалежно від того, чи є у них симптоми.

Вплив COVID-19 на вагітність: що наразі відомо?

  • Ще в березні в ООН виступили з заспокійливими роз'ясненнями щодо впливу коронавірусу на вагітність. В організації надали рекомендації вагітним жінкам щодо правил безпеки під час пандемії COVID-19. І запевнили, що наукових доказів впливу коронавірусу на плід немає.
  • Згодом, видання Science писало, що вагітні жінки в особливій небезпеці через коронавірус. Хвороба нищить легені й впливає на серцево-судинну систему. А ці органи й без того переживають стрес в період виношування дитини.
  • Попередні дані Центру контролю й профілактики захворювань США, які були опубліковані в червні, теж викликали тривогу. Серед 91,4 тисячі жінок репродуктивного віку, які були заражені коронавірусом, 8207 були вагітні. І вони на 50% частіше опинялися у відділенні інтенсивної терапії, ніж їхні невагітні однолітки. Також вагітних на 70% частіше під’єднували до систем штучної вентиляції легень.