Вченим вдалося з'ясувати, чому утворюються тромби після щеплення вакциною AstraZeneca \ фото REUTERS

Група німецьких вчених встановила причину утворення тромбів в деяких випадках після введення вакцини від коронавірусу виробництва AstraZeneca і Johnson & Johnson.

Крім того, вчені встановили, що необхідно зробити, щоб усунути можливість тромбоутворення. Результати їх дослідження опубліковані на порталі Research Square, але поки ще не обговорювалися міжнародним науковим співтовариством.

Як зазначають вчені з університету ім. Гете у Франкфурті та Ульмському університеті, ключ до проблеми полягає в аденовірусних векторах, які використовуються для доставки спайкового білка вірусу Sars-Cov-2 в організм людини. За словами керівника наукової групи професора Рольфа Маршалека, спайковий білок направляється не в клітинну рідину, де коронавірус зазвичай виробляє білки, а в ядро клітини. В результаті частини спайкового білка розщеплюються і створюють мутації, які не можуть зв'язатися з клітинною мембраною, де відбувається процес імунізації. Мутантні білки потім виводяться клітинами в організм, що і викликає утворення тромбів.

Відео дня

Читайте такожУ Європі випробовують змішування вакцин при щепленнях проти коронавірусуВакцини Pfizer і Moderna доставляють генетичний матеріал спайкового білка в клітинну рідину, а не в ядро. І після введення цих вакцин утворення тромбів не спостерігається, передає kommersant.

Проблеми з вакциною AstraZeneca

У Європі з 16 млн осіб, які отримали вакцину AstraZeneca, щонайменше у 142 осіб утворилися тромби. У Великобританії з 33 млн осіб, щеплених цією вакциною, тромби були виявлені у 309 осіб і 56 з них померли.

У своєму дослідженні вчені запропонували змінити секвенування спайкового білка і таким чином запобігти його розщепленню. Як повідомляє Financial Times, компанія Johnson & Johnson вже зв'язалася з лабораторією Рольфа Маршалека, щоб отримати рекомендації щодо адаптації вакцини.