Мета введення сертифікатів - сприяти безпечним і вільним подорожам в період пандемії / фото ua.depositphotos.com

Комітет постійних представників країн-членів Європейського Союзу (Coreper) підтримав домовленість Ради ЄС і Європейського парламенту щодо запровадження цифрових COVID-сертифікатів з 1 липня.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті Ради ЄС.

Зокрема, посли ЄС сьогодні висловили одностайну підтримку політичній домовленості, досягнутій між Радою ЄС і Європейським парламентом 20 травня щодо цифрових COVID-сертифікатів Євросоюзу.

Відео дня

Мета запровадження сертифікатів – сприяти безпечним і вільним подорожам у час пандемії COVID-19 шляхом надання доказу, що особа була щеплена від коронавірусу, отримала негативний результат тесту на COVID-19 або вилікувалася від коронавірусної хвороби.

"Сертифікат, який (почне) використовуватися до 1 липня, буде доступним у цифровому і паперовому форматі, міститиме QR-код і видаватиметься безкоштовно. Він не є передумовою для реалізації прав на свободу пересування і не є проїзним документом", - йдеться у заяві.

Водночас сказано, що національним урядам залишать право вирішувати, чи мандрівникам з сертифікатами необхідно буде відправлятися на карантин або здавати тест.

При цьому країни-члени повинні утримуватися від застосування додаткових обмежень на подорожі, такі як тестування і карантин, якщо вони не є пропорційними і необхідними для захисту здоров'я населення. "Якщо вони вирішать застосувати обмеження на подорожі, країни-члени повинні поінформувати інші країни-члени і Єврокомісію, якщо можливо у період за 48 годин заздалегідь", - наголошується у заяві.

Читайте такожЄвросоюз вирішив перенести запуск COVID-сертифікатів на 1 липня

Також країни-члени змушені будуть підтвердити підстави для запровадження таких обмежень, їхній масштаб, дату початку і тривалість. Ця інформація має бути оприлюднена за 24 години до набуття чинності обмежувальними заходами.

Окремо сказано, що громадяни, чиї сертифікати будуть видані до 1 липня, зможуть подорожувати в межах Євросоюзу впродовж періоду шести тижнів. У цьому зв'язку йдеться про поетапне запровадження нових сертифікатів – перехід від національних сертифікатів до цифрових сертифікатів ЄС. Якщо окрема країна-член не буде готова видати цифровий сертифікат у новому форматі до 1 липня, то вона матиме шість тижнів з цієї дати, аби зробити це.

Крім того, якщо особа матиме сертифікат із засвідченням щеплення вакциною, дозволеною для використання в Євросоюзі Європейським агентством з лікарських засобів (EMA), країни-члени будуть зобов'язані приймати ці сертифікати.

Водночас, країнам-членам у пропонованій законодавчій ініціативі надається можливість приймати сертифікати, видані для щеплення вакцинами, затвердженими на національному рівні або підтвердженими Всесвітньою організацією здоров'я.

У сертифікатах мають бути підтверджені негативні ПЦР-тести або швидкі антиген-тести.

Рада ЄС тепер надішле лист Європарламенту, щоби офіційно повідомити, що постійні представники країн-членів ЄС схвалили політичну домовленість щодо сертифікатів.

Потім Європарламент має винести це на голосування у першому читанні на пленарній сесії 7-10 червня, а після цього Рада ЄС схвалить нормативні положення, які мають бути підписані Радою ЄС і Європарламентом. Щойно підпис буде поставлено, нормативні положення мають бути опубліковані в Офіційному журналі ЄС і застосовуватися з 1 липня.

Паспорти вакцинації: що відомо