Вчені пов'язали світлове забруднення з ризиком розвитку раку щитовидної залози / фото ua.depositphotos.com

Команда науковців під керівництвом Цянь Сяо з наукового центру охорони здоров'я Університету Техасу заявила про те, що світлове забруднення підвищує ризик розвитку раку щитовидної залози.

Раніше дослідникам вдалося встановити зв'язок між високим рівнем нічного освітлення і раком молочної залози, повідомляє "Популярна механіка».

Вчені проаналізували дані масштабного дослідження NIH-AARP Diet and Health Study, в якому взяли участь дорослі США у віці від 50 до 71 року. Дослідники також проаналізували дані супутникових знімків, щоб оцінити рівень освітленості в нічний час за адресами проживання учасників. Крім того, вони проаналізували бази даних державного реєстру раку для виявлення діагнозів раку щитовидної залози до 2011 року.

Відео дня

Читайте такожФейхоа зміцнює щитовидну залозу

Серед 464 371 учасника, які спостерігалися в середньому протягом 12,8 років в рамках досліджуваного дослідження, було діагностовано 856 випадків раку щитовидної залози. Автори роботи відзначають, що в порівнянні з найнижчим рівнем світловий забрудненості, високий рівень був пов'язаний з більш високим ризиком розвитку раку щитовидної залози на 55%.

Науковці відзначають, що необхідно провести додаткові дослідження, щоб зрозуміти механізми зв'язку з цим. Ймовірно, причиною такого ефекту є придушення мелатоніну світлом в нічний час, це модулятор естрогенної активності, який має протипухлинну дію. Крім того, світло в нічний час може привести до порушення циркадних ритмів, що є фактором ризику розвитку різних видів раку.

Щитовидна залоза: новини на тему