Ілюстрація  REUTERS

Американський сенатор Рік Скотт заявив, що США мають докази спроб Китаю саботувати та гальмувати на Заході процес розробки вакцини від коронавірусу.

Про це сенатор-республіканець від Флориди заявив в ефірі BBC Andrew Marr Show, пише Громадське.

«Ми повинні створити цю вакцину. На жаль, у нас є докази того, що комуністичний Китай намагається саботувати та гальмувати нас», — зазначив він.

Відео дня

Скотт уточнив, що докази він отримав від розвідувальної спільноти та збройних сил. Сам він входить до комітету зі збройних сил та нацбезпеки. Говорити детальніше сенатор не став.

«Є речі, які я не можу обговорювати… Мені надають інформацію», — сказав Скотт.

Сенатор зазначив, що Китай саботує розробку вакцини у США, Великій Британії та Європі.

«Якщо Англія та США першими зроблять це (вакцину — ред.), ми поділимось. Комуністичний Китай не буде ділитися», — додав він.

Читайте такожБразилія перестала оновлювати інформацію про кількість хворих на коронавірус

Нагадаємо, на початку травня держсекретар США Майк Помпео заявив про існування доказів, що коронавірус SARS-CoV-2 — «результат невдачі у китайській лабораторії».

Ще раніше, 30 квітня, президент США Дональд Трамп заявив, що бачив докази штучного походження коронавірусу, який, мовляв, розробили в одній із лабораторій Китаю. Водночас американська розвідувальна спільнота тоді заперечила наявність таких доказів у них.

Натомість Китай звинувачував адміністрацію Трампа в намаганні відвернути увагу від власних внутрішніх проблем, викликаних коронавірусною кризою. Речник китайського міністерства оборони також говорив, що насправді SARS-CoV-2 виник у США.

В Уханській лабораторії вірусології заявили ж, що вперше отримали зразок COVID-19 лише 30 грудня 2019 року. До того вони досліджували коронавірусу у кажанів, але нового штаму не мали.