За допомогою міжнародної програми ВООЗ планувала поширити по світу 2 мільярди доз вакцини до кінця 2021 года / ілюстрація / REUTERS

У Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) заявили, що міжнародний механізм по загальній вакцинації COVAX довелося відкласти через "вакцинний націоналізм" США та інших багатих країн.

Про це пише Financial Times.

Читайте такожСША відмовилися розробляти вакцину від коронавірусу під егідою ВООЗ

Відео дня

США, Британія і Японія не стали приєднуватися до програми в запропонований час і вважали за краще двосторонні контракти на постачання вакцини з міжнародними корпораціями. З цієї причини термін їх вступу в COVAX зрушився майже на три тижні - з 31 серпня на 18 вересня, а дату, коли учасники внесуть перші платежі, перенесли на 9 жовтня.

За допомогою міжнародної програми ВООЗ планувала поширити по світу 2 мільярди доз вакцини до кінця 2021 року. Бідні країни, згідно з планом, отримають щеплення завдяки фінансуванню від більш забезпечених.

Раніше в ВООЗ говорили, що націоналізм став фактором, який призвів до посилення пандемії коронавірусу. В першу чергу це торкнулося розподілу ресурсів, а зараз може відбитися на ефективності поширення вакцини - "вакцинний націоналізм" представляє велику небезпеку.

Вакцина від коронавірусу: дані за станом на 3 вересня

  • Заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів, скільки вакцин від COVID-19 зараз клінічно досліджуються.
  • За даними ВООЗ, всього у світі проводиться близько 700 випробувань вакцини від COVID-19.
  • Тим часом, тільки 47% українців зізналися, що готові зробити відповідне щеплення, після того, як вакцину схвалить Всесвітня організація охорони здоров'я.
  • За даними Інституту Джонса Хопкінса, в світі зафіксовано вже понад 26 мільйонів випадків інфікування коронавірусів. Через викликану їм пневмонії COVID-19 загинули 863,7 тисячі пацієнтів. Більш ніж 17,4 мільйонам хворих вдалося вилікуватися.