Вчені назвали фактори, які впливають на обсяг мозку \ фото ua.depositphotos.com

Вчені з'ясували причини через які відбувається скорочення обсягу мозку у людини.

Перша з таких причин - надлишок алкоголю. Пара келихів вина в тиждень на обсяг мозку не впливає, але якщо людина щодня вживає неабияку кількість спиртних напоїв, то подібне може привести до зменшення обсягу мозку. Дослідження показало, що чим більше алкоголю вживає людина регулярно, тим менший у неї за обсягом мозок.

Другою причиною є надлишок кави. У двох-трьох чашках кави в день немає нічого поганого. Але деякі буквально не розлучаються з цим напоєм. Вчені з Австралії довели, що люди, які вживають більше шести чашок кави на день,  мають на 53% більш високий ризик розвитку старечого недоумства і, як наслідок, скорочення обсягу мозку.

Відео дня

Читайте такожВтрата нюху і смаку при COVID може бути викликана ураженням мозку-вчені

Брак фізичних навантажень також може привести до скорочення обсягу мозку. Якщо людині не вистачає хоча б помірних фізичних навантажень на зразок піших прогулянок, плавання, танців або садівництва, то ризик зменшення обсягу мозку вищий.

Сильний стрес також здатний викликати скорочення обсягу мозку. У 2018 році було опубліковано дослідження, про те що через постійно високий стрес люди стикаються з порушеннями пам'яті. Високий рівень гормону стресу кортизолу негативно впливає на роботу мозку і на його обсяг, передає medikforum з посиланням на eatthis.com.

Також небезпечна нелікована втрата слуху. Проведене в 2014 році дослідження вчених з Університету Джонса Хопкінса показало, що у людей зі слабким слухом мозок скорочується в обсягах швидше. При цьому велике значення має те, чи лікують вони свою глухоту. Якщо лікування здійснюється і люди носять слухові апарати, то такого явища, як швидке всихання мозку, не спостерігається. Але при відсутності звукових стимулів погано чуючі люди менше тренують мозок, відчуваючи постійний стрес, і це призводить до його деградації.

Вас також можуть зацікавити новини