Діти краще розвиваються, відвідуючи парки та лісові масиви \ фото ua.depositphotos.com

Міські діти мають більш міцну психіку, якщо проживають поруч з парками або лісами.

Такого висновку дійшли вчені з Великобританії. В авторитетному науковому журналі Nature Sustainability опубліковано дослідження, яке показало, що проживаючі поруч з парками і регулярно відвідуючі лісові масиви міські діти мають більш хороший когнітивний розвиток і низьку ймовірність проблем з психікою.

У дослідження взяли участь 3 568 дітей і підлітків від 9 до 15 років з лондонських шкіл, за якими спостерігали протягом 4 років. Вчені вивчали зв'язок між природою і станом інтелекту, а також психічним здоров'ям. 

Відео дня

Читайте такожУ Британії починають COVID-вакцинацію підлітків: щеплення отримають не всіАвтори дослідження використовували супутникові дані про кількість рослинності поруч з місцем проживання дітей. Таким чином були розраховані зелені зони і визначено їхній вплив на підлітків. До таких зон віднесли ліси, луки, парки, річки, озера та інші водойми. Вони повинні були знаходитися на відстані від 50 до 500 м від будинку чи школи. 

Більш часте перебування в лісі було пов'язано з більш високими оцінками когнітивного розвитку, що визначалося в ході цілої серії завдань на пам'ять. Через два роки у таких дітей відзначалося зниження ризику проблем з поведінкою на 17%. При цьому дані висновки вчені ретельно коригували з урахуванням інших факторів на кшталт віку, етнічного походження, статі, роду занять батьків, типу школи і рівня забруднення повітря, передає medikforum.

Вас також можуть зацікавити новини