Ілюстрація / REUTERS

Використання маски допомагає захиститися від китайського коронавірусу COVID-19, який станом на 24 липня заразив понад 15,5 мільйона людей в усьому світі. Щоби забезпечити найбільший ступінь безпеки, вчені з Массачусетського технологічного інституту США створили багаторазову маску для обличчя з силікону зі змінними фільтрами.

Розробники стверджують, що їхній пристрій може затримувати віруси так само ефективно, як респіратори N95, передає Главред з посиланням на Daily Mail.

Нова маска зроблена із силікону і обійдеться всього в 15 доларів. Вчені стверджують, що такий силікон можна легко виробляти на заводах по всьому світу - він міцний і в рідкому вигляді може приймати будь-яку форму. При цьому в масці використовуються ті ж самі фільтри, що і в респіраторах N95, але для їхнього виготовлення потрібно менше матеріалів.

Відео дня

Читайте такожЗаробляють на страхові: в ООН заявили, що шахраї поширюють неякісні засоби індивідуального захисту

Розробники антикоронавірусної маски пропонують міняти фільтри після кожного використання, але саму маску можна стерилізувати різними способами, зокрема з використанням спирту, пропарювання, опромінення і сухого нагріву.

"Завдяки такій конструкції фільтри можна вставляти, а потім викидати після використання, і ви викидаєте набагато менше матеріалу, ніж використано в класичній масці N95", – сказав співавтор дослідження доктор Адам Вентворт.

Нову маску випробували на 20 медичних працівниках. Виявилося, що вона щільно прилягає і не пропускає сторонні частинки. Після використання маски більшість випробувачів сказали, що не бачать різниці з традиційною маскою N95 за зручністю, або віддали перевагу новій масці.

Як повідомляв УНІАН, раніше Всесвітня організація охорони здоров'я оприлюднила оновлені вимоги до медичних масок. Експерти уточнили, що маски - і саморобні, і фабричні - зможуть захистити від коронавірусу тільки якщо будуть складатися з трьох шарів тканини.