Змії України / фото ua.depositphotos.com

У липні українці все частіше стикаються з небезпечними і агресивними рептиліями. Змії нападають на нас в лісах, біля річок і на морських курортах. Всього в Україні живе 11 видів змій, і тільки три є отруйними. Всі вони належать до роду гадюк: гадюка звичайна, гадюка Нікольського і степова гадюка. 

Зустрічаються в нашій країні і неотруйні змії: вужі, полози, мідянки. Укуси цих тварин можуть бути болючими, але практично не небезпечні для людини. Більшість змій не агресивні і бояться людей. Як правило, змія не нападе перша, якщо її не чіпати. Багато людей отримують укуси рептилій, коли наступають на них у високій траві.

Отруйні змії України / фото nikopol.informator.ua

Отруйні змії України - де живуть і як впізнати

Найпоширеніший вид отруйних змій в нашій країні – гадюка звичайна. Вона може жити практично скрізь, але більше полюбляє сонячну місцевість. Ця тварина любить приймати сонячні ванни. Довжина тіла рептилії становить не більше 65 см. Впізнати її можна по зигзагах на спині і вертикальній зіниці.

Відео дня

У степах, південних лісостепах і Карпатах вкрай рідко можна зустріти степову гадюку. Це найбільш отруйна змія України, але все ж не смертельно небезпечна. Від звичайної гадюки відрізняється світлішим забарвленням, бежевим черевцем, а також великим розміром.

Гадюка Нікольського / фото animalreader.ru

Остання отруйна змія України зустрічається тільки в лісостеповій частині Лівобережжя – гадюка Нікольського. Мешкає в змішаних лісах недалеко від річок. Її довжина може перевищувати 80 см.Змія повністю пофарбована в чорний колір без візерунків і має темно-червоні очі. Її укус досить болючий, але не смертельний.

Як поводитися при зустрічі зі змією

Побачивши змію, постарайтеся не налякати тварину і ні якому разі не чіпайте її. Дозвольте їй відповзти або спокійно відійдіть самі. Змія боїться людини і намагається уникнути контакту з нами. Якщо тварина загрозливо шипить - не робіть різких рухів і повільно відійдіть. При поході в можливе місце проживання змії надягайте щільні штани з закритими щиколотками.

Укус змії - симптоми і лікування

Читайте такожПобачити Херсон і... не померти: 5 інфекцій, які можуть зіпсувати відпочинок і що робити, якщо захворілиСмертність від укусу українських змій вкрай мала і не перевищує 1%. Найбільшу небезпеку гадюки представляють для дітей і людей з хронічними хворобами. Також більш небезпечними вважаються укуси в шию і голову.

На місці укусу змії з'являються дві маленькі точки, виникає пекучий біль. Через 10-15 хвилин починає розвиватися набряк, який досягає свого максимуму через 10-12 годин з моменту укусу. Інші можливі симптоми: нудота, блювота, головний біль, лихоманка, холодний піт, утруднене дихання.

Після укусу потрібно знерухомити постраждалу кінцівку, звільнити місце укусу і прикласти пов'язку з йодом або спиртом. Укушений повинен пити якомога більше води. Заборонено накладати джгут на укус, висмоктувати отруту і припікати рану. Укушеному не можна вживати алкоголь.

Після укусу викличте швидку допомогу. У поїздці в лікарню укушене місце потрібно підняти вище. Лікар введе потерпілому протиотруту. Звертатися до лікаря потрібно навіть при укусі неотруйної змії, адже тварина може бути рознощиком хвороб.

Вам також може бути цікаво: