Психотерапевт каже, що наразі в українців триває стадія адаптації до війни / фото УНІАН, Микола Тис

Війна триває вже майже 11 місяців, плани українців постійно руйнуються через атаки Росії. Багато хто вже справді стомився від повномасштабного вторгнення, тож психотерапевт Спартак Суббота дав поради, чи потрібно планувати щось.

В ефірі "1+1" в рамках телемарафону фахівець розповів, що найскладніша стадія - стадія тривоги - вже пройдена. І зараз вже стадія адаптації до війни: частина людей виїхали за кордон, а частина - призвичаїлася та перебуває у своєрідному "мобілізованому" стані постійно. А третій етап - виснаження - наступає лише тоді, коли людина не змогла витримати навантаження. 

Також Суббота каже, що найбільшу допомогу ми можемо надати самостійно, підтримуючи один одного. Наразі, за його словами, зменшилася кількість конфліктів та порушень, адже люди почали поводитися адекватніше й зрозуміли, що потрібно допомагати один одному.

Психотерапевт відповів на фразу ведучої Марічки Падалко про те, що мало українців будують наразі плани:

"У нас є дуже великий маячок, я б навіть сказав, маяк. І цей маяк - це перемога. Я хочу сказати, що це - серйозний план... У нас є напрямок, і це найважливіше... У нас є точно мотивація перемогти у цій несправедливій війні".

Суббота нагадав, що раніше плани українців зводилися до "буду працювати, потім поїду на відпочинок, пізніше куплю собі якийсь гаджет". А зараз, наголосив він, люди інакше на це дивляться й будують дуже точкові плани, сконцентровані на перемозі. Тобто наразі основною цінністю жителів України стала перемога.

Експерт порадив будувати й власні плани кожній людині, берегти своє психологічне та фізичне здоров'я, але й допомагати ЗСУ. Адже наші захисники - спонсори нашого спокійного життя.

Як боротися з хвилюванням - поради психолога

Психолог Галина Волошина дала кілька порад, як боротися з надмірним хвилюванням: наприклад, опануйте техніки дихання, перемістіть своє хвилювання на папір, поступово напружуйте окремі ділянки свого тіла на декілька секунд (м’язи руки, прес, м’язи ніг і т. д.), а потім розслабте їх.

Вас також можуть зацікавити новини: