Зараз хвилювання супроводжує українців усюди / фото ua.depositphotos.com

Психолог Галина Волошина дала кілька порад, як боротися з надмірним хвилюванням.

Про це йдеться в телеграм-каналі "Психологічна підтримка".

"Хвилювання – це передусім нервовий стан людини. Також це поняття означає думки, які наповнюють людину тривожністю за майбутнє та не дають спокою. Зараз цей стан супроводжує українців усюди. Звісно, в деяких моментах хвилювання може бути навіть корисним, але не надмірне", – пояснює психолог.

Відео дня

Що робити, якщо ви відчуваєте постійне хвилювання, не можете знайти собі місця та зібрати думки докупи:

  • Опануйте техніки дихання. Вони допоможуть знизити рівень тривожності, покращити сон, ви зможете почуватися спокійніше. Наприклад, можна спробувати таку: займіть зручне положення, розслабтеся та зосередьтеся на своїх відчуттях. Зробіть повільно вдих, затримайте дихання на 5 секунд, а потім повільно та протяжно зробіть видих. Повторіть цей комплекс мінімум 5 разів, як супровід можете використовувати релаксаційну музику.
  • Також можна спробувати техніку "Розслаблення через напруження". Поступово напружуйте окремі ділянки свого тіла на декілька секунд (м’язи руки, прес, м’язи ніг і т. д.), а потім розслабте їх. Повторюйте по два рази для кожної ділянки тіла.
  • Перемістіть своє хвилювання на папір. Навички малювання взагалі не важливі. Спробуйте уявити, де ви відчуваєте хвилювання, яке воно (розмір, колір, фактура і т. д.), а потім намалюйте. Після цього проаналізуйте свій малюнок, що хочеться з ним зробити. Домалювати щось – домалюйте,  порвати – порвіть і т. д.

Водночас психолог підкреслює, що кожен для себе підбирає свої методи, як впоратись із хвилюванням – це залежить від психічних особливостей людини, оскільки всі ми індивідуальні.

Як повідомляв УНІАН, раніше психолог Ольга Токій розповіла, чому важливо дозволити собі жити під час війни.