Що робити, якщо на вулиці дим або зміг / REUTERS

Великі українські міста давно страждають від поганої екології - наприклад, у столиці показник задимленості повітря перевищує всі допустимі межі. Через війну з Росією ситуація погіршилася - міста і села регулярно страждають від пожеж, диму і смогу.

УНІАН розповість, чим небезпечний запах гару і як себе вести, якщо відчули його.

Отруєння смогом - симптоми і небезпека

Смог - визначення, яке використовують для опису одного з видів забруднення повітря. Причому, відбувається це не тільки через вихлопні гази, погану екологію або вирубку лісів. Війна з Росією теж стала причиною відсутності чистого повітря для українців.

Відео дня

Особливо небезпечний смог і дим для дітей, інвалідів, людей похилого віку і людей з хронічними хворобами органів дихання. У смозі присутня отруйна речовина - діоксид азоту - який при потрапляє в організм людини викликає спазм судин, зниження імунітету і заважає кисню потрапляти в тканини.

Як захистити дихання від диму

Вберегти легені від диму-пам'ятка / фото REUTERS

Якщо ви бачите, що у вашому місті екологічна ситуація помітно погіршилася і дихати дійсно нічим, виконайте інструкцію:

  • закрийте всі вікна та двері;
  • зробіть вологе прибирання;
  • не виходьте на вулицю або робіть це в респіраторі;
  • після повернення додому виперіть весь одяг і прийміть душ;
  • пийте більше чистої води.

Звісно, що довго гуляти на вулиці або займатися спортом там не варто. Не залишайте на провітрювання вікна, особливо вночі і вранці, а також розставляйте по квартирі ємності з водою, щоб підвищити вологість.

Запах диму в носі - що робити

Якщо ви відчуваєте, що вже надихалися смогом, почали чхати, кашляти, відчуваєте біль в голові або в очах - швидше за все, ви отруїлися димом. Промийте горло сольовим розчином і поспостерігайте за собою. Якщо симптоми не проходять або вам стає ще гірше (задишка, кашель, утруднення дихання), відразу ж викликайте лікаря.

Вас також можуть зацікавити новини: