На знімальну групу «Схем» напали під час зйомок на Київщині / фото Радіо Свобода

6 березня під час зйомок у селищі Чабани в Київській області на знімальну групу програми "Схеми: корупція в деталях" у складі журналістки Катерини Каплюк та оператора Бориса Троценка був здійснений напад.

Інцидент стався у приміщенні Чабанівської селищної ради. Чоловіки завдали травм оператору та зламали відеокамеру. Серед тих, хто перешкоджав зйомці, були двоє заступників Чабанівського селищного голови Олександра Киризлієва, повідомляє "Радіо Свобода".

​Журналісти впізнали двох чиновників. Це Володимир Чуприна – заступник селищного голови з питань роботи житлово-комунального господарства та Юрій Бондар – заступник селищного голови з питань роботи виконавчих органів.​

Також зйомці перешкоджали представники громадської організації "Розвиток Київщини", почесним головою якої є сам селищний голова Чабанівської ради Олександр Киризлієв. Серед нападників – голова цієї ГО Валерій Присяжний.

Читайте такожБіля аеропорту "Київ" напали на журналістів, які знімали приліт Медведчука з Росії (фото)

​На місце інциденту журналісти викликали поліцію та "швидку", щоб зафіксувати побої.

Після обстеження у лікарні медики діагностували в оператора Бориса Троценка струс мозку.

"Наша знімальна група виконувала редакційне завдання – поїхала до Чабанівської селищної ради, щоб отримати інформацію для матеріалу, який готується до ефіру – він стосується виділення в приватні руки державних земель, якими розпоряджається Національна академія аграрних наук України. Знімальна група спокійно зайшла до селищної ради і повідомила, що вони – від Радіо Свобода. Натомість у кабінет керівництва сільради увірвались кілька молодих людей і накинулись на оператора, щоб перешкодити зйомці. Вдарили по голові, пошкодили техніку. Ми написали заяву до поліції, яка швидко прибула за нашим викликом та оперативно спрацювала на місці", – повідомила головна редакторка "Схем" Наталка Седлецька.

Юристка Інституту регіонального розвитку преси (ІРРП) Людмила Панкратова зазначила: "Вбачається, що журналістам не тільки перешкоджали у проведенні зйомок, але і застосували фізичну агресію: було пошкоджено відеокамеру, а оператор зазнав тілесних ушкоджень. Попередньо, ці дії можуть попадати під кваліфікацію частини 2 ст. 345-1 КК України, яка передбачає: «Умисне заподіяння журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності – карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк".

Юристка зазначила також, що ІРРП буде надавати правову допомогу у захисті прав журналістів у цій справі.

Пізніше у головному управлінні Національної поліції в Київській області повідомили, що відкрили провадження за цим фактом – за ст. 171 ККУ (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України.

"Застосування сили щодо знімальної групи і журналістів, які працювали за редакційним завданням і проводили відеозйомку в приміщенні селищної ради, тобто у публічному місці, – є неприпустимим. Відтак подія була негайно зареєстрована належним чином, за цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 171 – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Найближчим часом члени знімальної групи, щодо яких було вчинене правопорушення, отримають запрошення до поліції для проведення слідчих дій – надання показів і опізнання осіб, які перешкоджали проведенню відеозйомки", – зазначив речник Нацполіції Ярослав Тракало.

Зазначимо, що це не вперше журналістам "Схем" перешкоджають виконувати їхню професійну діяльність.