Представники націоналістичної організації вимагають завершити декомунізацію / фото facebook.com/sokilchernihiv

На Чернігівщині представники націоналістичної організації «Сокіл» пошкодили погруддя радянського воєначальника Миколи Ватутіна, що розташоване у селі Феськівка Менського району.

Про це повідомляється на сторінці обласного осередку ВГО «Сокіл» у Facebook.

Згідно з повідомленням, у ніч на 27 березня представники організації розбили погруддя генерала Ватутіна та табличку, розміщену на постаменті.

Відео дня

Крім того, вони залишили на постаменті документ, у якому взяли відповідальність за пошкодження на себе, а також вимогу до місцевої влади вивезти погруддя з села і завершити там декомунізацію.

У дописі представники організації також нагадали, що Український інститут національної пам’яті включив Ватутіна до списку осіб, причетних до боротьби проти незалежності України, організації голодоморів і політичних репресій. Зокрема, через недалекоглядність воєначальника під час форсування Дніпра і штурму німецьких фортифікацій на Букринському плацдармі (поблизу Києва) у 1943 році загинули майже 400 тис. радянських солдат, тоді як втрати противника були у 10 разів меншими.

Читайте такожБіля Ради облили червоною фарбою пам’ятник Ватутіну, там сталася сутичка (фото)

Повідомлення до поліції за цим фактом не надходили.

Як прокоментував УНІАН представник Інституту національної пам'яті у Чернігівській області Сергій Бутко, постать Ватутіна в історії України є суперечливою, оскільки він брав участь у вигнанні нацистів з території України, але причетний до створенні «чорної піхоти», коли чоловіків фактично з 16 до 50 років без підготовки й озброєння кидали у бій (це й спричинило значні втрати українців у 1943-1944 роках під час Другої світової війни).

Він нагадав, що і поблизу Верховної Ради України залишається пам'ятник Ватутіну, хоча постійно звучать вимоги проукраїнської громадськості про його знесення.

«Громадська ініціатива свідчить, що історикам ці питання треба прискорювати, але поки що не виходить», - сказав Бутко.

фото facebook.com/sokilchernihiv

Раніше УНІАН повідомляв, що колегія суддів Апеляційного адміністративного суду ухвалила рішення відмовити у вимозі ВО «Свобода» скасувати призупинення перейменування проспекту Миколи Ватутіна в Києві на проспект Романа Шухевича.