Через черги деякі українці намагаються виїхати до Європи через Словаччину / фото: Чопського прикордонного загону

На Закарпатті другу добу спостерігаються черги на автомобільному пункті пропуску «Тиса» (Чоп), що на українсько-угорському кордоні.

Про це кореспонденту УНІАН повідомила речниця Чопського прикордонного загону Олена Трачук.

За її словами, черга з автомобілів, що утворилася вчора, не зменшується – зараз в ній більше 120 транспортних засобів.

Відео дня

У прес-службі нагадали, що причиною виникнення черги є те, що вчора, 22 серпня, о 8.45 вийшла з ладу база даних угорської митниці на ділянці українсько-угорського кордону.

«Про це нас офіційно повідомила угорська сторона», - уточнила Трачук.

За даними прес-служби, угорська сторона, попри вихід з ладу бази даних, пропускає автомобілі, але це відбувається дуже повільно, оскільки оформлення проходить у ручному режимі.

Станом на 10.00 23 серпня, база даних на угорському боці не працює, відповідно, напружена ситуація на кордоні зберігається.

«Наразі, за нашими приблизними оцінками, черга з автомобілів перед пунктом пропуску «Тиса» не зменшилася, в ній і надалі більше 100-120 транспортних засобів. Угорці й надалі пропускають в ручному режимі», - уточнила речниця загону.

Ситуація ускладнюється тим, що чимало українців планували виїхати на відпочинок за кордон на три дні вихідних.

Як уточнила речниця Чопського прикордонного загону, туристичні автобуси оформляються у пріоритетному порядку.

«Наразі, станом на 10.45, на оформленні в КПП «Тиса» перебуває тільки один автобус», - додала Трачук.

Через черги на КПП «Тиса» чимало українців обирають інші пункти пропуску / фото: Чопського прикордонного загону

У той же час у створених у «Фейсбук» відповідних групах користувачі повідомляють про ситуацію на кордоні, зокрема, що в очікуванні перетину кордону люди стоять по 8-12 годин. Зокрема, така ситуація цієї ночі спостерігалася в міжнародному пункті пропуску «Лужанка» на українсько-угорському кордоні, що поблизу села Астей у Берегівському районі. Інші користувачі «Фейсбук» пишуть про очікування перетину кордону протягом 7-8 годин.

У Мукачівському прикордонному загоні, до сфери контролю якого входять чотири пункти пропуску на українсько-угорському кордоні (КПП «Лужанка», КПП «Косино», КПП «Дзвінкове» та КПП «Вилок»), повідомили, що все працює в штатному режимі, офіційної інформації від угорців про те, що є неполадки в роботі бази даних, немає.

«Наші пункти пропуску працюють штатному режимі», - додали в загоні.

У той же час закарпатські ЗМІ інформують, що через черги на КПП «Тиса» чимало українців обирають інші пункти пропуску для перетину кордону, відповідно, і в них виникає накопичення. У тому числі українці намагаються виїхати до Європи через Словаччину. Як наслідок, за даними Чопського прикордонного загону, перед КПП «Ужгород» на українсько-словацькому кордоні наразі в черзі тільки перед в’їздом на територію пункту пропуску понад 40 автомобілів.