Небезпечні предмети в українця вилучили / фото: Мукачівського прикордонного загону

На Закарпатті прикордонники Мукачівського загону вночі 10 січня затримали громадянина України, який ввозив до Угорщини сім авіаційних годинників.

Про це кореспонденту УНІАН повідомили у прес-службі Мукачівського прикордонного загону.

Як повідомила речниця загону Леся Федорова, близько 3 години ночі сьогодні, 10 січня, в пункті пропуску «Вилок», що на українсько-угорському кордоні, відбулося спрацювання комплексу автоматизованого контролю за переміщенням радіоактивних речовин та ядерних матеріалів «TSA».

Відео дня

«Прилад спрацював при в'їзді на територію пункту пропуску мікроавтобуса марки «Мерседес». Вказаним транспортним засобом до сусідньої Угорщини прямували громадяни України», - уточнила речниця.

Вона додала, що прикордонники Мукачівського загону одразу доправили мікроавтобус на проведення поглибленого огляду, під час якого й виявили в сумці 51-річного пасажира 7 авіаційних годинників. Оскільки відбулося спрацювання комплексу автоматизованого контролю, до огляду залучили й спеціалізовані служби з відповідним обладнанням.

«У підсумку, 2 з 7 авіаційних годинників мали перевищення допустимої норми ізотопного випромінювання. При більш ретельній перевірці, з'ясувалось, що випромінювання одного з годинників перевищує допустиму норму у 25 разів, іншого - у 7разів», - додала речниця загону.

Обидва небезпечні предмети в українця вилучили та повідомили компетентні органи. За даними прикордонників, їх повинні передати до спеціалізованого підприємства «Об’єднання «Радон».

Федорова також уточнила, що решту авіаційних годинників, які при обстеженні не випромінювали радіацію, повернули громадянинові. Спеціалісти також встановили, що ці речі не є приладами подвійного використання і не становлять ніякої історичної цінності.

«Тобто, громадянин ввіз 5 годинників до Угорщини, як і планував», - додали в прес-службі.