REUTERS

Корпус вартових ісламської революції (КВІР) затримав людину, яка зняла і розмістила в мережі відеоролик, на якому зображено постріл ракети, що влучила в український "Боїнг" під Тегераном, що призвело до його катастрофи.

Як передає Deutsche Welle з посиланням на іранські ЗМІ, 14 січня про це повідомили в КВІР.

Затримання було проведено у зв'язку із з'ясуванням обставин інциденту, зазначили представники елітних з'єднань іранських збройних сил. За їхніми словами, результати цього розслідування будуть представлені громадськості пізніше.

Відео дня

Читайте такожАвіакатастрофа в Ірані: секретаря РНБО та представників Офісу генпрокурора заслухають у закритому режимі

Відео, яке "імовірно показує вибух у повітрі" після влучення ракети в літак, з'явилося в Twitter міжнародної групи розслідувачів Bellingcat 9 січня.

За даними розслідувачів, "відео показує житловий квартал у західному Паранді", а перспектива приблизно відповідає траєкторії польоту рейсу PS752 "Міжнародних авіаліній України" (МАУ). Паранд - це передмістя Тегерана на захід від міжнародного аеропорту імені Імама Хомейні, звідки вилетів український лайнер.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебувало 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великобританії.

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що лайнер було збито «внаслідок ненавмисної людської помилки», і пообіцяв притягнути до відповідальності винних.

Цього ж дня КВІР взяв на себе повну відповідальність за обстріл українського пасажирського "Боїнга" під Тегераном.

"Я б вважав за краще померти і не бути свідком такої біди", - заявив командир військово-космічної дивізії Аміран Хаджизаде.

За його словами, військові сприйняли пасажирський літак за крилату ракету і збили його ракетою малої дальності.