У Києві викрито "коронавірусний бізнес" / ілюстративне фото УНІАН

У Києві викрили чоловіка та жінку, які масово підробляли COVID-сертифікати й ПЛР-тести на коронавірус COVID-19.

ПЛР-тести продавали за 600 гривень, а свідоцтво про вакцинацію коштувало 1 200 грн, повідомили у прес-службі Київської міської прокуратури.

За її даними, 24-річний чоловік і 22-річна жінка створили чат-бот в месенджері, де приймали замовлення на виготовлення підробленої медичної документації.

Відео дня

Без проходження лабораторних досліджень громадянам пропонували виготовлення ПЛР-тестів з негативним результатом на COVID-19, а також міжнародні свідоцтва про вакцинацію.

Читайте такожНа кордоні затримали українця з фейковим COVID-сертифікатомПравопорушники використовували підроблені печатки та логотип відомої української клініки.

За попередніми підрахунками, пара встигла виготовити близько 200 підроблених медичних документів.

За місцем проживання фігурантів та в їхніх автомобілях проведено обшуки.

Вилучено ноутбук, мобільні телефони, банківські картки, а також бланки для ПЛР-тестів.

У столиці викрили "коронавірусний бізнес" / фото facebook.com/kyiv.gp.gov.ua

В результаті огляду вилученої техніки виявлено листування з замовниками щодо виготовлення псевдосертифікатів, а також знайдено бланки для їх виготовлення.

У Києві викрили "коронавірусний бізнес" / фото facebook.com/kyiv.gp.gov.ua

Раніше в Харківській області співробітники Служби безпеки України припинили діяльність "COVID-бізнесу" – викрила схему підробки ПЛР-тестів на коронавірус, яка щомісяця приносила зловмисникам до 1 млн гривень прибутку.

Правоохоронці з'ясували, що схему організували співробітники однієї з приватних лабораторій разом з представниками турагентства.