Усі форми звітності страхових компаній в Україні після 1 липня залишаються без змін / фото УНІАН

Національний банк України роз'яснив загальні підходи і правила подання звітності за перше півріччя страховими компаніями після 1 липня, коли дані структури перейдуть під контроль регулятора в рамках закону про "спліті", зазначивши, що всі форми звітності страховиків залишаються без змін.

Про це повідомили у прес-службі НБУ.

Читайте такожФункції Фонду соцстрахування можна передати приватним страховим компаніям - НБУ

Відео дня

"Національний банк буде дотримуватися нормативно-правових актів та положень про форми та обсяги звітності, затверджених Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), протягом наступного півріччя. У плани регулятора на цей період - розробка нормативно-правового акту, який визначатиме правила подання звітності небанківськими фінансовими установами, але він з'явиться не раніше 2021 року", - сказано в повідомленні.

Згідно з повідомленням, подання регуляторної звітності буде відбуватися через спеціальний ресурс Національного банку - portal.bank.gov.ua. При цьому наголошується, що подання звітності можна повністю автоматизувати (без необхідності заходити на вебпортал і завантажувати файли), використовуючи технології API (автоматизованого програмного інтерфейсу).

Також повідомляється, що на сьогодні більшість учасників ринку вже пройшли тестову ідентифікацію на порталі НБУ. Однак регулятор розглядає можливість продовження терміну тестової подачі звітності. Водночас остаточне рішення про це буде прийматися відповідно до пропозицій та побажань представників ринку.

Крім того, Національний банк планує розглянути можливість продовжити терміни подання звітності небанківськими фінансовими установами за перше півріччя поточного року для успішного завантаження файлів усіма учасниками і вирішення відповідних технічних і методологічних питань.

Також повідомляється, що поточний реєстр небанківських фінансових установ, який ведеться Нацкомфінпослуг комплексної інформаційної системи (КІС), буде тимчасово недоступний для зовнішніх користувачів на період передачі бази даних від Нацкомфінпослуг та її налаштування у НБУ.

"Після завершення процесу міграції даних передані бази даних реєстрів небанківських фінансових установ будуть доступні на веб-сайті Національного банку України (bank.gov.ua в розділі «Нагляд»). Про відкриття реєстрів буде повідомлено додатково", - додали в прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України в 2019 році прийняла закон про «спліті». Згідно із законом, нагляд і регулювання ринку страхових, лізингових та факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній з 1 липня перейдуть до НБУ, тоді як Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.