Як оформити лікарняний в Україні / фото ua.depositphotos.com

Під час війни українці зовсім не перестали хворіти. Навіть навпаки-через величезний стрес і дефіцит ліків лікарська допомога потрібна нам частіше. Працевлаштовані українці можуть оформити лікарняний і отримувати виплати від роботодавця.

Як розрахувати суму лікарняних

Розмір виплати лікарняних залежить від страхового стажу працівника і середньої зарплати за один день. 

Формула розрахунку суми лікарняних виглядає так: лікарняні = середня зарплата в день * кількість днів лікарняного без урахування вихідних* відсоток оплати лікарняного.

Відео дня

Якщо страховий стаж працівника не перевищує 3 років, відсоток оплати лікарняного становить 50% від його середньої зарплати. Від 3 до 5 років стажу - 60%, для робітників зі стажем 5-8 років - 70% його середньої зарплати, а для працівників зі стажем понад 8 років - 100%.

Як оформити лікарняний під час війни

Лікарняний оформляє лікар, до якого ви звернулися на прийом. Це може бути як сімейний лікар, так і вузькопрофільний фахівець. Після огляду доктор створює електронний висновок в системі Е-health. 

Якщо людина працевлаштована офіційно, то лікарняний лист з'явиться в електронному реєстрі листків непрацездатності. Доступ до нього матиме сам співробітник і його роботодавець.

Якщо офіційного працевлаштування немає, то лікарняного в онлайн-реєстрі не буде, але підтвердити тимчасову непрацездатність можна буде за допомогою медичного висновку лікаря.

Якщо немає технічної можливості зробити електронний документ, наприклад, відсутні світло або електрика, то лікар може видати паперовий лікарняний.

Як отримати лікарняні виплати

Роботодавець зобов'язаний виплатити суму лікарняних, навіть якщо працівник живе в зоні бойових дій. Кошти виплачуються на спеціальний рахунок або особисту карту співробітника. Для отримання виплат необхідно звернутися в будь-яке зручне для вас відділення Пенсійного фонду. При собі потрібно мати:

  • лікарняний лист в паперовому вигляді або номер електронного бюлетеня;
  • копії 1-4, 11-16 сторінок паспорта або сторінки з відповідною інформацією іншого документа, що посвідчує особу;
  • довідку про присвоєння РНОКПП (реєстраційного номера картки платника податків), тобто ваш ІПН;
  • внутрішнім переселенцям бажано взяти довідку ВПО, але не обов'язково.

Вас також можуть зацікавити новини: