Сирники - традиційна страва української кухні. Їх прийнято готувати на сніданок, адже часу на приготування йде зовсім небагато. Особливо смачними виходять сирники з домашнього сиру. Подають їх традиційно зі сметаною. УНІАН зібрав для Вас рецепти традиційних і оригінальних сирників. Готуйте хоч кожен день!
Читайте такожІдеї подарунків дівчині та дружині на день Валентина
Сирники класичні
Сир - 400 г
Яйце - 1 шт.
Цукор - 4 ст. л.
Сіль - 1 щіпка
Борошно - 2 ст. л.
Ванільний цукор - 1 пакетик
Олія - для смаження
Поєднати в мисці сир, яйце, цукор, ванільний цукор і сіль. Перемішати до однорідності і поступово додати борошно. Тісто повинне вийти щільним, щоб можна було скачати м'яку кульку. Формуємо сирники та обсмажуємо їх на сковороді з обох боків до золотистої скоринки.
Сирники на топленому маслі
Сир - 500 г
Борошно - 0,5-0,75 склянки
Яйце - 1 шт.
Цукор - 2 ст. ложки
Масло топлене - 20-30 г
Сіль - 0,25 ч. ложки
Сир перетерти або подрібнити блендером. Додати борошно, яйце, цукор, сіль. Тісто має бути дуже м'яким, але не липким. На засипаному борошном столі розкачати ковбаску діаметром близько 5 см, нарізати на шматочки близько 1-1,5 см. Отримані сирники обваляти в борошні й обсмажити на топленому маслі з обох сторін.
Сирники пишні
Сир (жирністю не менше 5%) - 400 г
Яйце - 1 шт.
Борошно - 2-3 ст. ложки
Цукор - 2 ст. ложки
Цукор ванільний - 10 г
Сіль за смаком
Сир перетерти через сито або збити блендером. Додати яйце, щіпку солі та борошно. Потім додати цукор і ванільний цукор. З отриманого тіста сформувати сирники, обсмажити на олії близько 3-4 хвилин з кожного боку на середньому вогні. Під кінець накрити сковороду кришкою, щоб сирники краще пропеклися.
Сирники з манкою
Сир - 300 г
Яйце - 1 шт.
Борошно - 50 г
Манка - 30 г
Сіль - 1 ч. ложка
Цукор - 1 ст. ложка
Розпушувач - 0,5 ч. ложки
Олія рослинна для смаження
У блендері збити сир з яйцем. Додати сіль, цукор і манку. Добре перемішати. Додати борошно з розпушувачем. Дати тісту настоятися близько 15-20 хвилин, щоб манка набухла. Формувати сирники на присипаній борошном поверхні, відокремлюючи тісто столовою ложкою. Смажити на середньому вогні з обох сторін.
Читайте такожЩо подарувати хлопцю та чоловіку на день усіх закоханих
Сирники з родзинками
Сир - 500 г
Яйця - 1-2 шт.
Цукор - 1,5-2 ст. л.
Крупа манна - 2-3 ст. л.
Борошно - 2 ст. л.
Родзинки - 3 ст. л.
Сіль - 0,3 ч. л.
Для початку родзинки залити гарячою водою, щоб вони стали м'якшими. Сир перетерти, додати яйце, цукор і сіль. Додати борошно і манну крупу. В кінці додати сіль і цукор. Всипати родзинки й дати тісту постояти близько 15 хвилин, щоб манка набухла.
Руками сформувати сирники, обвалюючи їх у борошні. Смажити на олії з двох сторін на середньому вогні.
Львівський сирник (без борошна)
Основа:
Сир - 500 г
Цукор - 150 г
Яйця - 4 шт.
Масло вершкове - 80 г
Крохмаль - 1 ст. л.
Лимон - 1 шт.
Сіль - 0,5 ч. л.
Ванільний цукор - 1 ч. л.
Глазур:
Масло вершкове - 20 г
Сметана - 3 ст. л.
Цукрова пудра - 2 ст. л.
Какао - 2 ст. л.
Сир протерти через сито або перебити блендером. Жовтки перетерти з цукром і ванільним цукром. Додати розм'якшене вершкове масло і сир. Додати крохмаль, цедру лимона і сік половини лимона. Все добре перемішати. Вмішати в тісто збиті до твердих піків білки. Випікати сирник у формі з пергаментом близько 40 хвилин при 180 градусах.
Для глазурі розтопити масло, додати сметану, цукрову пудру і какао. Добре перемішати, щоб не було грудочок. Ще теплу глазур нанести на остиглий сирник. Дати настоятися в холодильнику мінімум 8 годин, а краще залишити на ніч.
Начинка для сирників
- Варене згущене молоко
- Ізюм
- Курага
- Чорнослив
- Арахісова або кунжутна паста
- Банан, а також будь-які інші фрукти і ягоди
Сирники можна подавати зі сметаною, медом, будь-якими сиропами, варенням, згущеним молоком або арахисово-шоколадною пастою, а також з морозивом.