Лимонний пиріг – доволі оригінальний та неймовірно смачний десерт. Головною родзинкою цієї випічки є приємна цитрусова кислинка.
Читайте такожЯк приготувати неймовірний "Медовик": рецепти ніжно-соковитого торта
Поєднання ніжного смаку та насиченого лимонного аромату робить цей пиріг неймовірно апетитним. Такий десерт припаде до смаку всім шанувальникам ароматної випічки з нотками приємної й освіжаючої кислинки. Особливо знатним частуванням він буде до чашечки гарячого чаю або кави з вершками.
До того ж готується Лимонний пиріг дуже швидко та просто, а необхідні до нього продукти є загальнодоступними на будь-якій кухні.
Лимонний пиріг з глазур’ю
- Борошно – 120 г
- Масло вершкове (розм’якшене) – 120 г
- Цукор – 100-120 г
- Яйце куряче – 2 шт.
- Лимон (залежить від розміру) – 0,5-1 шт.
- Розпушувач тіста – 7 г
Розм’якшене вершкове масло розмішати з цукром. Додати по одному яйця. Після цього всипати борошно.
Все ретельно розмішати, а потім вмішати цедру та сік половини лимона (або ж сік цілого лимона). Додати розпушувач, ретельно розмішати.
Форму для випічки застелити папером. Викласти тісто, розрівняти.
Випікати у розігрітій до 190°С духовці до золотистого кольору, приблизно 20 хвилин. Однак час випікання залежить від духовки.
Пиріг трохи охолодити, акуратно вийняти з форми.
Готуємо глазур для пирога. Збити лимонний сік (4 ст. л.) та цукрову пудру (150 г) до білої тягучої маси, залити нею пиріг.
Пиріг із лимонною заливкою
- Борошно – 250 г
- Масло вершкове – 125 г
- Яйце куряче – 1 шт.
- Цукор – 20 г
- Сіль – дрібка
Для начинки
- Лимон – 2 шт.
- Масло вершкове – 75 г
- Яйце куряче – 2 шт
- Цукор – 230 г
- Крохмаль – 20 г
Спершу змішуємо всі інгредієнти для тіста: до борошна додаємо яйце, потім розм’якшене масло, цукор та сіль. Готове тісто кладемо на 30 хвилин у холодильник.
Далі готуємо начинку. Лимон, не очищаючи, пропустимо через м’ясорубку або подрібнити в комбайні. Можна також цедру лимона натерти на тертці, а м’якоть пропустити через прес для соку.
Яйця збиваємо з цукром до білого кольору. Додаємо вершкове масло (попередньо розтоплене) та крохмаль. У самому кінці додаємо лимон.
Дістаємо тісто з холодильника й розкачуємо його в пласт. Заповнюємо ним форму так, щоб по боках пирога були бортики, робимо легкі проколи виделкою.
Потім виливаємо заливку і ставимо в розігріту до 180°С духовку на 30-35 хвилин.
За 5 хвилин до закінчення випічки дістанемо пиріг і злегка посипаємо цукром, потім знову відправляємо в духовку. Робиться це для того, аби карамелізувався цукор.
Діставши з духовки, охолоджуємо пиріг, після чого можемо різати його на шматки й неймовірним насолоджуватися смаком.
Лимонний пиріг з меренгою
- Борошно – 250 г + для посипання
- Вершкове масло – 115 г
- Яйце - 1 шт.
- Сіль – дрібка
- Цукор – 1 ч.л.
- Молоко (або вода) – 2-3 ст.л.
Для начинки
- Лимони – 3 шт.
- Цукор – 150 г
- Кукурудзяний крохмаль – 1 ст.л.
- Яйця – 3 шт.
- Вершкове масло – 50 г
Для меренги
- Яєчні білки – 4 шт.
- Цукор – 200 г
- Лимон – 0,5 шт.
- Соль – дрібка
Змішуємо борошно, тепле розтоплене масло, яйце, сіль і цукор. Вливаємо до них молоко й замішуємо тісто. Присипаємо стіл борошном і розкачуємо на ньому тісто тонким шаром.
Читайте такожОксамитово-шоколадна смакота: як приготувати ароматний і м’який Брауні
Викладаємо тісто в форму діаметром 23-25 см і розрівнюємо по дну і стінкам. Застеліть його фольгою і поставте в розігріту до 180°C духовку приблизно на 20 хвилин.
Далі готуємо начинку для пирога. У каструлі змішуємо дрібно натерту цедру двох лимонів, сік трьох лимонів, цукор, крохмаль та яйця. Постійно помішуючи вінчиком, слід дати масі трохи загуснути на помірному вогні й додати масло. Коли суміш стане ще густішою, зняти каструлю з вогню.
Викладаємо начинку на корж і розрівнюємо. Накриваємо харчовою плівкою й ставимо в холодильник.
Тепер робимо меренгу. Для цього збиваємо міксером білки, лимонний сік та сіль до крему, поступово додаючи цукор.
Викладаємо суміш на лимонну начинку, знижуємо температуру до 140°C і випікаємо Лимонний пиріг ще 30 хвилин.