МЗС України / REUTERS

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із незаконним затриманням в окупованому Росією Криму громадян України Сервера Мустафаєва та Едема Смаїлова.

Про це йдеться у коментарі МЗС.

«Під час обшуків, які передували затриманню, на Мустафаєва, Смаїлова та їхніх рідних чинився психологічний тиск, а у доступі адвокатів російськими окупантами було відмовлено. За наявною інформацією, російська окупаційна адміністрація планує долучити згаданих громадян України до т.зв. «справи Хізб-ут-Тахрір», на політичній вмотивованості якої МЗС України неодноразово наголошувало», - йдеться в коментарі.

Відео дня

У МЗС наголошують, що затримання Мустафаєва та Смаїлова вкотре підтвердило, що російське антитерористичне законодавство широко застосовується в окупованому Криму для прикриття політичних репресій проти представників кримськотатарського народу.

Читайте такожУ МЗС не виключають можливість обміну Сенцова на керівника РІА "Новости Україна" Вишинського

«Закликаємо міжнародну спільноту засудити цю ганебну практику, яка, поряд з російською підтримкою терористів на Донбасі, показує справжню ціну заявам Кремля про «російський внесок» у міжнародну боротьбу з тероризмом. Очікуємо від наших міжнародних партнерів посилення політико-дипломатичного тиску на державу-агресора з метою звільнення незаконно утримуваних Росією громадян України», - зазначають в МЗС.

Також МЗС вимагає від Російської Федерації негайно припинити політично вмотивоване переслідування представників кримськотатарського народу, звільнити Мустафаєва, Смаїлова та всіх інших незаконно утримуваних громадян України.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 21 травня, в анексованому Криму російські силовики проводили обшуки в будинках Смаїлова і Мустафаєва в Бахчисараї.

Силовики не пустили до Смаїлова і Мустафаєва адвокатів, які прибули на місце для надання правової допомоги.

Також на сторінці у Facebook організації «Кримська солідарність» повідомлялося, що дружину Смаїлова силовики не пропускають в будинок, де заблоковано троє дітей.