Ілюстрація REUTERS

Росія повертається до радянських розробок поєднання віруса Ебола з вірусом віспи.

Читайте такожОднією з тез найбільш жорсткої доповіді по Росії за останні роки в ПА НАТО була "час для змін настав" - Фріз

Як інформує прес-служба БПП, відповідну доповідь української делегації у ПА НАТО, що стосується досліджень російських науково-дослідницьких інститутів в сфері розробок біологічної та хімічної зброї, під час засідання Комітету цивільного виміру та безпеки ПА НАТО передала партнерам голова парламентської делегації в ПА НАТО Ірина Фріз у Варшаві.

Відео дня

“Як мінімум останні три роки Росія веде дослідження вірусів геморагічних лихоманок, зокрема Ебола та Марбург, видаючи це за спроби розробки вакцин. Насправді мова йде про повернення до радянських розробок поєднання Ебола з вірусом віспи. Це підтверджує аналіз більш ніж п‘яти тисяч позицій державних закупівель та наукової активності декількох російських установ, що знаходяться під МО РФ. Разом з цим інша дослідницька установа активно закуповує та проводить дослідження, що вказують на розробку нових бойових отруйних речовин з властивостями нервово-паралітичних газів. Відповідна доповідь передана також до штаб-квартири Альянсу”, – написала Фріз.

На її переконання, зважаючи на доповідь британського парламентарія лорда Джона Джоплінга, є необхідним ознайомлення членів ПА НАТО з репортом, що фокусує увагу також на питанні використання хімічної та біологічної зброї масового ураження. “Не виключаю перспектив включення цього аспекту в заключну доповідь лорда Джоплінга, як ще однієї загрози в рамках гібридних дій Росії проти інших держав”, – додала Фріз.

Як повідомляв УНІАН, лорд Джоплінг представив у ПА НАТО доповідь «Протидія гібридним загрозам, що виходять від Росії: актуалізація», де зроблено системний аналіз практично всього спектру гібридних загроз, джерелом походження яких є Росія. «Достатньою мірою представлена картина гібридної війни, яку Росія веде проти України, а також засоби протидії цій загрозі, зокрема за допомогою НАТО», – написала Фріз.

За її словами, лорд Джоплінг підсумував у доповіді, що у Кремля два обличчя – «хочуть керувати, як Сталін, а жити, як Абрамович». «Ми маємо зробити все, щоб російські плутократи не мали можливості ховати свої брудні гроші в країнах Заходу», – процитувала слова лорда Джоплінга Фріз.