Ілюстрація REUTERS

В Міністерстві закордонних справ України назвали політичними ігрищами недопуск Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової до незаконно ув'язненого українського режисера Олега Сенцова. 

Читайте такожПосольство України направило ноту МЗС Росії щодо негайного допуску Денісової до Сенцова

Про це повідомила речниця МЗС України Мар'яна Беца у мікроблозі Twitter.

Відео дня

"Тотальне недотримання РФ домовленостей про допуск омбудсмена України до Олега Сенцова, який голодує з 14 травня", - заявила Беца. 

"РФ продовжує свої політичні ігри. Ціна - людське життя. Вимагаємо забезпечити безперешкодний допуск Денісової до українських політв'язнів", - наголосила речниця.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні Денісова і російський омбудсмен Тетяна Москалькова прибули в Лабитнанги з метою відвідати у в'язниці Сенцова. Проте кортеж Москалькової в'їхав на територію колонії суворого режиму номер 8 «Білий ведмідь», а Денісову не пустили.

За її словами, керівництво колонії не приймає в неї заяви на відвідання українського політв’язня.

27 червня Денисова звернулася до глави адміністрації президента Росії Антона Вайна з проханням забезпечити виконання наданих йому російським лідером гарантій з відвідування українських політичних в'язнів у Росії.

Денисова наголосила, що під час перебування в РФ постійно проводила переговори з російським омбудсменом Москальковою щодо «можливих синхронних, взаємних, одночасних, дзеркальних» моніторингових відвідувань, які «не дали позитивних результатів».

Також український омбудсмен звернула увагу на те, що ув‘язнені в РФ українці Володимир Балух, Олег Сенцов і Станіслав Клих тривалий час відмовляються від прийому їжі, стан їх здоров'я погіршується з кожним днем і становить істотну загрозу їхньому життю.

Крім того, вона повідомила, що звернулася також і до заступника керівника адміністрації президента РФ - прес-секретаря Дмитра Пєскова, який, за її словами, «неодноразово заявляв, що виконання президентських домовленостей залежить від двох омбудсменів».

9 червня під час телефонної розмови президенти України і РФ Петро Порошенко і Володимир Путін домовилися, що найближчим часом омбудсмени Денісова і Москалькова відвідають українців і росіян, ув‘язнених в обох країнах.

13 червня Денісова вирушила до РФ. Вона мала намір в першу чергу відвідати в колонії на Ямалі незаконно засудженого режисера Олега Сенцова, який голодує з 14 травня. Однак Москалькова запропонувала спершу відвідати в колонії в Омську одного з фігурантів справи так званих «кримських диверсантів» Дмитра Штибліков. Після цього Москалькова разом з українським консулом відвідала Штибліков.

При цьому Москалькова стверджувала, що Денісова вирушила в колонію до Сенцова за «власною ініціативою», і її відвідування не було погоджено. До цього часу Денісовій постійно відмовляють у наданні можливості побачитися з українськими бранцями. Також омбудсмену відмовляють у спілкуванні з ними по відеозв'язку.