Віктор Янукович / REUTERS

Слухання справи про державну зраду екс-президента Віктора Януковича довелося б розпочати спочатку, у разі непроходження кваліфікаційного оцінювання головуючим суддею Владиславом Дев'ятком.

Читайте такожСуд у справі Януковича відмовив адвокатам у повторному допиті Порошенка

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков заявив на експертній дискусії «Конкурс до Вищого антикорупційного суду. Quo vadis?».

Відео дня

«Цей суддя є головуючим у справі Януковича, яка триває вже півтора року. Саме він розглядав справу роти «Торнадо». Саме він приймав рішення щодо відомого судді-колядника зі Львова (колишній голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич - УНІАН). Дев'ятко здав тест, практичне завдання. На нього є довідка з НАБУ (Національне антикорупційне бюро України – УНІАН), з НАЗК (Національне агентство з питань запобігання корупції – УНІАН), є інформація від ГРД (Громадська рада доброчесності – УНІАН). Він пройшов співбесіду, яка тривала 3 години. І якби комісія не прийняла рішення, яке дозволило Дев'ятку працювати, то ми мали би рекомендувати його до звільнення, а це означало б, поміж іншим, зупинку справи Януковича і слухання її з самого початку», - сказав Козьяков. Він наголосив, що рішення комісії стосовно Дев'ятка не є політичним.

Як відомо, в кінці липня у ВККСУ заявили, що головуючий у справі про держзраду Януковича суддя Дев'ятко пройшов процедуру кваліфікаційного оцінювання і визнаний відповідним займаній посаді.

Громадська рада доброчесності при ВККСУ мала претензії до судді Дев'ятка через переслідування учасників Революції гідності.