Ілюстрація / REUTERS

Москва не бачить необхідності у будь-яких посередницьких зусиллях з врегулювання ситуації із захопленням російськими силовиками в Керченській протоці українських військових кораблів і моряків.

Про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання УНІАН, чи готова Москва прийняти посередницькі послуги президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана.

«Москва вдячна всім, хто готовий сприяти деескалації напруженості, спровокованої українською стороною, але не бачить необхідності в будь-яких посередницьких зусиллях, і бажаючі і ті, хто має таку можливість, можуть допомогти, вплинувши на офіційний Київ», - сказав Пєсков.

Відео дня

Відповідаючи на уточнююче запитання УНІАН, чому ж прикордонники ФСБ РФ атакували українські кораблі в нейтральних водах, він зазначив: «Тут я не можу точно сказати, потрібно за географічними координатами всі питання адресувати прикордонникам».

«Їх не атакували, а було вжито заходів із затримання порушників - військових кораблів, які були порушниками держкордону РФ», - додав Пєсков.

На ще одне уточнююче запитання УНІАН, чому під час заходу у води, які Росія називає своїми територіальними, спочатку був нібито запропонований лоцман для проходження через Керченську протоку, а не відкритий вогонь на ураження, а атака розпочалася, коли українські кораблі почали повертатися до Одеси, Пєсков сказав: «Пам'ятайте, президент (РФ) зазначив, що всі дії здійснювалися в режимі повного радіомовчання».

Читайте такожУкраїна проситиме закрити Босфорську протоку через агресію Росії

За його словами, вся хронологія подій, що сталися в Керченській протоці 25 листопада, представлена російськими прикордонниками.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполя.

У командуванні ВМС відзначили, що про намір здійснити перехід заздалегідь була проінформована російська сторона відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Російський прикордонний корабель "Дон" протаранив український рейдовий буксир, внаслідок чого він був пошкоджений. Крім того, при виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Усі 24 моряки, які перебували на суднах, потрапили в полон. Троє з них поранені.

Всі українці були заарештовані так званим "судом" у Криму. Їх звинувачують в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК РФ, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

28 листопада президент Росії Володимир Путін звинуватив президента України Петра Порошенка в організації «провокації» в Керченській протоці.

28 листопада Порошенко і Ердоган провели телефонну розмову, в ході якого глава Української держави поінформував про зухвалий акт агресії Росії проти України в акваторії Керченської протоки і відповідні дії України, зокрема запровадження режиму воєнного стану.

Співрозмовники домовилися, що президент Туреччини порушить українське питання в Буенос-Айресі на саміті G20, який відбудеться 30 листопада - 1 грудня.