Упродовж 2018 року в Україні сталося понад 50 нападів на активістів та правозахисників / фото УНІАН

У більшості випадків нападів на активістів в Україні не було ефективного розслідування. Представники влади публічно давали обіцянки знайти винних, але «забували» про них після того, як до справи згасав громадський інтерес.

Про це йдеться у доповіді правозахисної організації Amnesty International Ukraine, пише Громадське.

За підрахунками організації, упродовж 2018 року в Україні сталося понад 50 нападів на активістів та правозахисників.

Відео дня

«За даними коаліції місцевих правозахисних організацій, ця кількість є більшою — усього понад 300 нападів», — йдеться у документі.

Читайте такожПричетні до вбивства Гандзюк точно понесуть відповідальність - Порошенко

В Amnesty International наголосили, що в більшості випадків не було ефективного розслідування і винних не притягнули до відповідальності.

«Зазвичай, після громадських протестів та тиску, представники влади публічно обіцяють встановити нападників. Проте, ці заяви забувались, щойно згасав громадський інтерес», — зауважили правозахисники.

Також в організації зазначили, що в них викликала тривогу заява генпрокурора Юрія Луценка щодо справи про вбивство активістки Катерини Гандзюк, а саме про те, що частина відповідальності за напади на активістів лежить на них самих, оскільки вони критикують владу.

«Справа Катерини Гандзюк є прикладом неадекватності реакції влади на подібні напади», — йдеться в доповіді.

В Amnesty International підкреслили, що українська влада повинна вжити ефективних заходів для запобігання подальшим нападам та забезпечити швидке, ефективне і неупереджене розслідування.

«Міністерство внутрішніх справ, Генеральна прокуратура та інші відповідні органи повинні в тому числі зробити конкретні кроки для того, аби запобігти подальшим атакам. Зокрема, відкрито визнати важливість роботи правозахисниць та правозахисників та їх внеску у встановлення прав людини. Необхідні рішучі дії для того, щоб забезпечити правозахисниками та правозахисницям безпечні умови, в яких буде можливість захищати та просувати права людини, без страху покарання і переслідувань», — йдеться в документі.

Нагадаємо, на початку листопада Луценко заявив, що у понад півсотні справ про напади на громадських активістів не встановили жодного замовника.

Президент України Петро Порошенко заявив, що поділяє стурбованість щодо нападів на активістів.

У вересні в Києві під Адміністрацією президента учасники громадських організацій, політичних партій та представники громадськості вийшли на акцію «Ніч на Банковій» з вимогою назвати замовників нападів на активістів.