За словами патріарха, архієреї та духовенство Київського патріархату, УАПЦ і частина Московського патріархату вже перебувають в єдності / фото УНІАН

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що завдяки утворенню єдиної помісної церкви в Україні закладаються міцні основи державності, ця церква відстоюватиме інтереси свого народу і тепер Україну «ніякі сили ворожі не переможуть».

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час з спілкування з вірянами церкви Воздвиження Чесного Хреста на Тернопільщині.

«Ми досягли утворення єдиної української православної автокефальної церкви. Цей акт має епохальне значення, бо за всю тисячолітню історію ми ніколи не мали визнаної автокефальної православної церкви. Ми боролися – нас перемагали. Ми досягали – нашу перемогу відкидали. Сьогодні ми маємо визнану українську автокефальну церкву», - заявив він.

Відео дня

За словами патріарха, архієреї та духовенство Київського патріархату, УАПЦ і частина Московського патріархату вже перебувають в єдності. «Ми створили єдину українську православну церкву, і це завдяки насамперед рішучості вселенського патріарха Варфоломія і президента України Петра Порошенка», - відзначив він.

Читайте такожІсторичний момент для України: Держдеп привітав Епіфанія з обранням на пост глави ПЦУ

«Яке це значення має для України? Для України це має неперевершене значення, тому що ми маємо державу, і цю державу вже ніякі ворожі сили не переможуть, тому що є єдина сильна православна церква, яка разом з іншими церквами буде відстоювати інтереси свого народу, не буде служити інтересам чужого народу, якого ми поважаємо, але він для нас чужий, особливо тепер, коли вони, називаючи себе братами, забрали в нас тимчасово Крим, воюють на Донбасі, вбивають своїх братів», - заявив патріарх.

Також він зазначив, що президент РФ Володимир Путін є «новим Каїном», оскільки посилає свої війська для того, щоб вбивати братів.

«Завдяки створенню єдиної української православної церкви ми заклали міцну основу для нашої Української держави. Це означає, що Українська держава є і буде, бо ми, як співаємо в гімні: «Душу й тіло положим за нашу свободу». Досить нам неволі, ми хочемо жити в свободі, демократично, служити своєму народу і ні з ким не воювати», - наголосив почесний патріарх.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України, який 6 січня 2019 року отримає томос про автокефалію від вселенського патріарха Варфоломія.